Het kiezen van de juiste insulinepomp is heel persoonlijk. 

Iedereen vindt andere zaken belangrijk, zoals de grootte van de pomp, en heeft een andere levensstijl. Je wilt een pomp die daarbij aansluit. En waarmee je vier jaar vooruit kan, want pas na die tijd is de garantie van de fabrikant verlopen en heb je de mogelijkheid om een nieuwe insulinepomp uit te zoeken. 
 

Waar je rekening mee wilt houden

Voordat je een keuze maakt voor een insulinepomp, bespreek je dit altijd met je behandelaar. Deze weet namelijk als geen ander wat het beste bij jou past. Zelf kun je wel het nodige voorbereiden door na te denken over de volgende vragen: 

  • Hoeveel insuline gebruik ik per dag? En in welke eenheden? Iedere pomp heeft een minimale en maximale afgifte per uur. Het is belangrijk de juiste te kiezen voor je insulinebehoefte. 
  • Wil je douchen of zwemmen met de pomp? Ga dan naar het productoverzicht om te kijken welke voor jou geschikt is. 
  • Welke grootte pomp past het best bij mij? Je draagt de pomp 24 uur per dag. Dan wil je er wel een die comfortabel voelt. 
  • Wil ik wel of geen infusieslang aan de pomp? Een patchpomp is draadloos en zit direct op de huid. Of wil je patchpomp die je kan afkoppelen? Conventionele insulinepompen hebben altijd een infusieslang tussen de pomp en de naald in je buik. 
  • Wil ik voorgevulde ampullen? Of vul ik zelf het reservoir? 
  • Moet de pomp af te koppelen zijn? 
  • Verwacht ik meer basaalprofielen nodig te hebben in de toekomst? De pomp moet de mogelijkheid hebben om meer dan één profiel in te stellen. Bijvoorbeeld als je onregelmatig werkt of veel reist. 
  • Wil ik een boluscalculator op de pomp of afstandsbediening? Of werk je liever met een app? 
  • Kom ik in aanmerking voor RT-CGM
  • Is er communicatie mogelijk tussen de insulinepomp en RT-CGM?


De pomp die je kiest, draag je voor lange tijd. Maak daarom een weloverwogen beslissing en ga niet alleen goed in gesprek met je behandelaar, maar ook je omgeving.
 

Proefperiode

Het is vaak mogelijk om een insulinepomp in gebruik te nemen met een proefperiode. Binnen een afgesproken tijd kun je besluiten om de insulinepomp niet verder te gebruiken. Per fabrikant gelden andere regels. De een heeft een proefperiode van een jaar, de ander van 3 maanden, de ander heeft weer andere regels. Informeer hiernaar bij je behandelaar.

Welk product past bij jou?

Kies in het productoverzicht welke producten je met elkaar wil vergelijken.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.