Waar draag je de sensor?

Een sensor wordt ingebracht in het vetweefsel, doorgaans op je arm of buik. Overleg met je behandelaar wat voor jou de meest geschikte plek is. 
 

Zie je op tegen het plaatsen van een sensor?

Verdoof de plek dan door er even met een ijsblokje over te wrijven. Daardoor is inschieten minder pijnlijk. Ook EMLA crème (verkrijgbaar op recept) maakt de huid gevoelloos. Deze crème breng je een uur van tevoren aan. Wel even goed de restjes verwijderen met alcohol, anders plakt de sensor niet goed. 
 

Sensorgegevens

Als je tot nu toe gewend bent om 4-7 keer per dag je bloedglucose te meten, is het wennen aan de hoeveelheid gegevens die je nu ziet. Goed om eerst naar de trends te leren kijken en bespreek met je team de doelen en wat je als eerste wil verbeteren.
 

3 tips voor het plakken van de pleister 

  1. Plaats de sensor niet vlak na het douchen of sporten, de huid moet goed droog zijn. Een behaarde huid kun je eerst scheren, dan blijft de pleister beter zitten. 
  1. Wrijf na het aanbrengen over de pleister. Door de druk en de warmte van je vingers hecht hij beter. 
  1. Gebruik geen bodylotion op de dag voordat je een nieuwe sensor gaat plaatsen. Op een vette huid hecht de pleister namelijk minder goed.
     

Medicatie en sensor

Goed om te weten: paracetamol kan de waarden van sommige sensoren beïnvloeden. De sensor meet dan een hogere waarde dan je werkelijk hebt. Gebruik dus liever een andere pijnstiller wanneer dat nodig is. Ook hoge doseringen vitamine C kunnen bij sommige sensoren een valse hoge waarde geven. Iets om rekening mee te houden!
 

Olie-truc

Vind je het lastig om de pleister van de sensor te verwijderen bij jezelf of bij je kind? Week hem dan los met olie, bijvoorbeeld babyolie. Daardoor lost de lijm op. Je kunt de pleister dan moeiteloos verwijderen. Lijmrestjes haal je makkelijk weg met pleisterverwijderaar (zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek).
 

42 factoren zijn van invloed op je glucosewaarde

Van een kop koffie tot het tijdstip waarop je medicijnen slikt, van het weer tot een felle discussie. Geen wonder dat de glucosewaarden soms zo kunnen schommelen.
 

Meer tips!

  • Draag de sensor op een plek waar de huid minimaal beweegt. 
  • Houd rekening met je kleding: onder je broekriem bijvoorbeeld zit de sensor niet prettig. 
  • Huidplooien en plaatsen met littekens kun je beter vermijden.

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.