Slippers & sandaaltjes: hier moet je op letten als je diabetes hebt
Op zonnige zomerdagen zijn sokken en dichte schoenen vaak heel warm. Maar kunnen mensen met diabetes gewoon slippers en sandalen dragen? WondExpert Annemiek vroeg het aan diabetespodotherapeut Renate Steeghs.
Als je diabetes hebt, kun je dan gewoon zomersandaaltjes dragen?
Renate Steeghs, diabetespodotherapeut en samen met Lonneke Peters mede-eigenaar van Podotherapie Utrecht: “Zolang je goed gevoel hebt in je voeten kun je sandalen en open zomerschoenen dragen. Het is wel verstandig om je voeten steeds goed te controleren. Kijk bijvoorbeeld of er wondjes ontstaan of kloofjes tussen je tenen.”
En teenslippers?
“Teenslippers, daar mag wat mij betreft een rood kruis doorheen. Met dat smalle bandje tussen je tenen is dat vragen om problemen. Wil je toch slippers aan, kies dan badslippers met brede banden die over de wreef van de voet lopen.”
Kun je met een diabetische voet ook open schoenen dragen?
“Als je neuropathie hebt en minder of niks meer voelt, dan zijn open schoenen niet verstandig. Er kunnen dan makkelijk steentjes in je schoen komen en die voel je niet. Bij neuropathie is dus het dwingende advies om gesloten schoenen te dragen.”
Is dat in de zomer niet veel te warm?
“Ja, op echt zomerse dagen is dat best warm, maar als je kwetsbare voeten hebt is lopen met open schoenen gewoon gevaarlijk. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje; er hoeft maar wat zand tussen je tenen te komen en het gaat mis.
Gelukkig zijn er ook schoenen die niet helemaal dicht zijn, bijvoorbeeld met gaatjes aan de bovenkant. Die zijn minder warm en veel veiliger dan helemaal open schoenen. Ze hebben alleen wel wat meer randjes en naadjes, dus moet je wel goed checken of er nergens iets knelt of schuurt.”
Kun je het beste voor leren schoenen kiezen?
“Leer is vaak wat stugger, dus dat heeft niet per se de voorkeur. Veel belangrijker zijn de pasvorm en de kwaliteit van de schoen.”
Op vakantie is de verleiding soms groot om lekker op blote voeten te lopen…
“Op blote voeten lopen is uit den boze als je een diabetische voet hebt! Zelfs op dat kleine stukje van je handdoek naar de zee kun je al op een scherp schelpje stappen en een wondje oplopen. Ook bij het zwembad is op blote voeten lopen geen goed plan. Je voelt immers niet dat de tegels rondom het zwembad gloeiend heet zijn in de zon. Ongemerkt kun je dan je voetzolen verbranden, met alle gevolgen van dien. Trek dus ook voor zo’n klein stukje altijd schoenen of badslippers (met een band boven op de voet) aan.”