Spreekuur over alle beschikbare insulinepompen en sensoren
De DiabetesExperts van Bosman houden in verschillende ziekenhuizen in Nederland een speciaal DiabetesExperts Spreekuur. Voorheen heette dit het Diabetes Service Spreekuur. Ook Peter en Ria Tieleman maakten er gebruik van toen Ria een nieuwe insulinepomp mocht kiezen.
Maike de Hond: “Tijdens het DiabetesExperts Spreekuur geven we informatie over alle beschikbare insulinepompen aan mensen die een (nieuwe) insulinepomp mogen kiezen. We vertellen wat er op de markt is en leggen alle pompen op tafel, zodat mensen ze zelf kunnen bekijken en voelen. Via een 1 op 1-tje, een service op Bosman.com, kwam de vraag binnen van meneer en mevrouw Tieleman. Mevrouw mocht na vier jaar kiezen voor een nieuwe insulinepomp en vroeg of we konden helpen. Natuurlijk kan dat! Ik heb ze geadviseerd om contact op te nemen met hun diabetesverpleegkundige om ze in te plannen voor mijn volgende spreekuur. In het ziekenhuis waar mevrouw behandeld wordt, hebben wij namelijk regelmatig een DiabetesExperts Spreekuur.”
Overstappen op iets heel anders
Ria Tieleman: “Ik had de Accu-Chek Combo en mocht overstappen op een andere pomp. Ik had geen idee wat er op de markt was, dat heeft mijn man allemaal uitgezocht.” Peter Tieleman: “Op Bosman.com hebben we verschillende pompen vergeleken. Daar staan ook hele goede video's met uitleg over hoe de pompen werken. We waren dus al voorbereid toen we Maike zagen op het spreekuur.” Maike de Hond: “En dat was heel fijn! Wij vragen altijd aan mensen die voor een pompkeuze staan om eerst naar de website te gaan. Als je de videoʼs al gezien hebt, is dat tijdwinst. Dan blijft er meer tijd over voor andere vragen.”
Meer gebruiksgemak
Ria Tieleman: “Bij het kiezen van een nieuwe pomp heb ik vooral gelet op het gebruiksgemak. Mijn huidige pomp heeft een ingewikkeld menu, het zou fijn zijn als dat meer op een telefoonmenu zou lijken. Ook wilde ik graag een pomp met afstandsbediening, omdat ik hem aan mijn beha draag. Uiteindelijk kwamen we uit op de t:slimX2™, al heeft deze niet de afstandsbediening die ik in eerste instantie graag wilde. Een groot voordeel van deze pomp is dat hij softwarematig te updaten is. Vier jaar is best lang en zo voorkom je dus dat de pomp snel veroudert.”
Samen kiezen
Maike de Hond: “De keuze voor een nieuwe pomp en nieuwe technologie is een uitdaging die je samen aan kan gaan. Zeker met nieuwe systemen hebben poliklinieken soms nog niet veel ervaring. Dat zeggen we er ook altijd bij: hou er rekening mee dat je samen het pad gaat bewandelen, dat je samen leert. Uiteindelijk maken mensen samen met hun diabetesverpleegkundige een keuze, dat gebeurt niet tijdens het spreekuur. Na mijn uitleg gaan ze terug naar de diabetesverpleegkundige en bepalen dan samen welke pomp het gaat worden.”
Peter Tieleman: “We hebben de keuze van mij en Ria dus ook aan Wilma, onze diabetesverpleegkundige, voorgelegd. Want het is voor ons belangrijk dat je back-up kunt krijgen als er een probleempje is. Gelukkig had ze al een paar patiënten met deze pomp, dat is fijn. En we kunnen ook altijd bellen of mailen met Maike als er vragen zijn.” Ria Tieleman: “Wij zijn enorm geholpen met het DiabetesExperts Spreekuur. Het gesprek verliep fijn en vlot, het klikte meteen. Maike heeft heel veel kennis en legde rustig en duidelijk uit hoe alle pompen werkten. Mijn man en ik hebben zo heel weloverwogen de keuze kunnen maken.”
Tijdbesparing voor de zorgprofessional
Wilma Jansen, diabetesconsulent in het ETZ in Tilburg: “Als diabetesverpleegkundigen geven wij patiënten informatie en educatie: over wat pomptherapie inhoudt, wat het betekent voor de patiënt en wat je zelf kunt doen om het te laten slagen. Op dit moment zijn er erg veel pompen met allemaal eigen voor- en nadelen. Aangezien een pomp 24/7 aan je lijf zit, moet hij aansluiten bij jouw levensstijl en het gebruiksgemak hebben dat je zoekt. Tijdens het DiabetesExperts Spreekuur krijg je uitgebreide uitleg over alle insulinepompen. Je kunt ze zien, vasthouden en zo ervaren. De tijdsinvestering en specifieke kennis die Maike heeft, is bijna niet te doen voor ons. Dit bespaart ons veel tijd en energie. En wij kunnen er zelf ook gebruik van maken als we vragen hebben.”