Bolus: betekenis en toepassing bij diabetes 

De term bolus wordt in de medische context (oftewel bolus medisch) gebruikt voor een eenmalige toediening van een geneesmiddel, vaak via injectie of infuus. Bij diabetes verwijst een bolus insuline specifiek naar een insulinedosis die in één keer wordt toegediend om de bloedglucose te regelen. Dit kan een maaltijdgerelateerde bolus zijn (voor het verwerken van koolhydraten), of een correctiebolus, zoals hierboven uitgelegd. 

In de praktijk worden bij diabetes doorgaans twee soorten bolussen onderscheiden: 

  1. Maaltijdbolus – Insuline die je toedient vóór het eten, afgestemd op de hoeveelheid koolhydraten in de maaltijd. 
  1. Correctiebolus – Insuline die je toedient om een bestaande hoge glucosewaarde te corrigeren. 
     

Bolusmedicatie en insulinepompen 

Bij gebruik van een insulinepomp kun je een bolus heel nauwkeurig (dosering van 0,001 tot 0,1) instellen via een boluscalculator, zowel qua timing als hoeveelheid. Veel moderne pompen bieden de mogelijkheid om verschillende bolusvormen te kiezen, zoals een gewone bolus, een verlengde bolus of een gecombineerde bolus. Deze opties helpen om de insuline afgifte beter af te stemmen op het type maaltijd of de glucosewaarde. 

 

In het kort 

Een correctiebolus is een extra dosis insuline die je toedient om een te hoge bloedglucosewaarde te verlagen. Deze komt bovenop de gewone maaltijdinsuline. Bij diabetes worden doorgaans twee soorten bolussen gebruikt: de maaltijd- en de correctiebolus. Met een insulinepomp kun je bolussen nauwkeurig instellen en afstemmen op je glucosewaarden of maaltijd. Zo helpt bolusinsuline om je bloedsuiker binnen het streefbereik te houden. 

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.