Wat is Hybrid Closed Loop? 

Hybrid Closed Loop systemen bestaan uit drie onderdelen: een insulinepomp, een glucosesensor en een algoritme, een wiskundige formule die de toediening van insuline steeds opnieuw berekent. Deze drie onderdelen kunnen rechtstreeks met elkaar communiceren. De sensor meet elke paar minuten hoe hoog je glucosewaarde is, het algoritme berekent hoeveel insuline je op dat moment nodig hebt om te stijgen of te dalen en geeft dat door aan de insulinepomp. Die geeft vervolgens precies de juiste dosis af. Geen dag is namelijk hetzelfde, en dus is de insulinebehoefte ook elke dag anders. Het systeem vermindert of stopt de toediening van insuline als je te laag dreigt te komen, en geeft een extra bolus als je te veel stijgt. Door deze slimme samenwerking kan een Hybrid Closed Loop systeem zorgen voor stabielere waarden en hypo’s en hypers voorkomen, zonder dat je er zelf veel voor hoeft te doen. Verder helpt het systeem je automatisch om jouw glucosewaarden zo veel mogelijk binnen de streefwaarden van 3,9 en 10 mmol/l te houden, ook wel Time in Range genoemd (TIR). 
 

Waarom heet het Hybrid? 

Hybrid Closed Loop heet zo omdat de cirkel nog niet volledig gesloten is: je moet zelf nog wat dingen doen. De hoeveelheid koolhydraten invoeren bijvoorbeeld, of aangeven dat je gaat sporten. Maar je hoeft al veel minder te meten, rekenen en in de gaten te houden dan bij een traditionele insulinepomp. Bij de toekomstige Closed Loop systemen zal er steeds meer geautomatiseerd worden, waardoor je steeds minder hoeft te doen. Het systeem regelt de toediening van insuline dan helemaal zelf. 
 

Wat zijn de voordelen? 

Hybrid Closed Loop maakt het makkelijker om je glucosewaarden binnen de streefwaarde (Time in Range) te houden. Je ziet ook minder schommelingen en je hebt veel minder kans op hypo’s en hypers. Dit verkleint op lange termijn ook de kans op complicaties. Veel mensen die dit systeem al mogen gebruiken, ervaren dat ze minder bezig hoeven zijn met hun diabetes. Ook slapen ze beter: ze hoeven ’s nachts niet meer wakker te worden om te meten, te eten of te corrigeren. Dat levert niet alleen meer energie op, maar ook meer kwaliteit van leven. 
 

Zijn er ook nadelen? 

Wil je een Hybrid Closed Loop systeem gebruiken, dan moet je 24/7 een pomp en een sensor dragen. Het kost tijd om de techniek te leren kennen en ermee om te gaan. Omdat het systeem zelf denkt, moet je soms ‘op je handen zitten’: je moet het algoritme de tijd geven om een stijging of daling zelf op te lossen. Je moet dus afwachten en vertrouwen op het systeem. Voor een Hybrid Closed Loop is Continue Glucose Monitoring (CGM) nodig. Niet iedereen komt in aanmerking voor vergoeding hiervan. 
 

Welke systemen zijn er?

Accu-Chek Insight loop modus 

Dit systeem bestaat uit de Accu-Chek Insight insulinepomp, de Dexcom G6 glucosesensor (CGM) en het algoritme DBLG1 (van Diabeloop) in een losse afstandsbediening. Het zelflerend algoritme analyseert iedere 5 minuten je glucosewaarde en neemt het besluit of de basale insuline moet worden aangepast of stopgezet, rekening houdend met je fysiologie, geschiedenis, gegevensinvoer (maaltijden en lichaamsbeweging) en streefwaarden bereik. Ook berekent het 
systeem de maaltijdbolus en eventuele correctiebolus. Er zijn geen kalibraties nodig. Je kunt zelf een streefwaarde instellen tussen 5,5 en 7,2 mmol/l. 

Accu-Chek Insight loop modus is niet meer beschikbaar voor nieuwe gebruikers. Bestaande gebruikers kunnen dit pompsysteem nog wel uitbreiden met afstandbediening DBLG1 tot hybrid closed loop systeem.
 

Bekijk Accu-Chek Insight loop modus 
 

t:slim X2™ Control-IQ 

Dit systeem bestaat uit de t:slim X2™ insulinepomp en de Dexcom G6 of G7 glucosesensor (CGM). Deze CGM gaat tien dagen mee en vereist geen kalibraties. De pomp kan met verschillende technologieën gebruikt worden. Je begint in Basal-IQ, zodat je persoonlijke profiel afgestemd kan worden op jouw persoonlijke insulinebehoefte. Als je stabiel bent ingesteld, kan de pomp omgezet worden naar de Control-IQ-technologie, dan spreek je van Hybrid Closed Loop. De basale insuline wordt dan volgens jouw persoonlijke profiel afgegeven. Dit persoonlijke profiel is de basis voor Control-IQ. In combinatie met het voorspellende beloop van sensorwaarden zorgt het systeem ervoor dat je tijdig meer insuline krijgt als de sensorwaarde stijgt of minder tot geen insuline als de sensorwaarde daalt. Voor de maaltijden en tussendoortjes voer je de koolhydraten in. In Control-IQ kan de pomp ook één keer per uur een automatische correctiebolus geven. 
 

Bekijk t:slim X2™ 
 

MiniMed™ 780G systeem met SmartGuard™ technologie 

Dit systeem bestaat uit de MiniMed™ 780G insulinepomp met de nieuwe Guardian™ 4 glucosesensor zonder dagelijkse kalibraties. Door het SmartGuard™ algoritme automatiseert het systeem de toediening van zowel basale insuline als bolusinsuline die elke vijf minuten een eventueel te hoge en te lage glucosewaarde kan corrigeren. Hierdoor kunnen mensen met diabetes gemakkelijker pieken en dalen in hun glucosewaarde vermijden. Het MiniMed™ 780G systeem maakt maatwerk mogelijk bij het instellen van streefwaarden van bloedglucose en er kan een streefwaarde worden ingesteld van 5,5, 6,1 of van 6,7 mmol/l. Mensen met type 1 diabetes, ouders en verzorgers kunnen via een app op een smartphone de glucosewaarden en trends inzien. 


Bekijk MiniMed™ 780G 

 

mylife YpsoPump Hybrid Closed Loop 

Dit systeem bestaat uit de mylife YpsoPump, de Dexcom G6 sensor of FreeStyle Libre 3 sensor en mylife CamAPS App. De mylife CamAPS App heeft een zelflerend algoritme en is alleen beschikbaar voor Android smartphones die compatible zijn met Dexcom G6 of FreeStyle Libre 3. In AUTO-mode zal op basis van de sensorwaarden de insulinetoediening automatisch aangepast worden. Het invoeren van koolhydraten voor je maaltijden doe je in de App. Bij inspanning gebruik je de optie Ease-off die de streefwaarde tijdelijk aanpast tegelijk met de gevoeligheid. Omgekeerd gebeurt dit bij de Boost functie. Je kunt zelf de streefwaarde instellen tussen 4,4, en 11,1 mmol/L. Dit systeem is beschikbaar voor mensen met diabetes type 1 vanaf een leeftijd van 1 jaar inclusief zwangeren.

Vanwege de enorme vraag zijn er grote wachtlijsten voor het YpsoPump systeem. Informeer bij je diabetesverpleegkundige naar de mogelijkheden.
 

Bekijk  mylife YpsoPump Hybrid Closed Loop 

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Welk product past bij jou?

Kies in het productoverzicht welke producten je met elkaar wil vergelijken.