Wat is een hypo? 

Bij een hypo (of hypoglykemie) is je bloedglucose te laag. Er zit dus te weinig glucose in je bloed. Dat kan gebeuren wanneer je te weinig hebt gegeten of als je te veel insuline hebt geïnjecteerd. Ook als je veel energie verbruikt (bijvoorbeeld tijdens het sporten) kan je bloedglucose te laag worden. Bij een hypo heb je bijvoorbeeld last van zweten of trillen, wazig zien, honger, moeite met concentreren, hoofdpijn en wisselende stemmingen. 
 

Een hypo herkennen 

Wanneer de bloedglucose te laag wordt, geeft het lichaam verschillende signalen af. Het is belangrijk dat je die voelt, zodat je iets kunt eten of drinken om je bloedglucose weer stabiel te krijgen. Voel je de signalen van een hypo niet, dan kan de bloedglucose zo laag worden dat je buiten bewustzijn raakt. Daarom kan hypo-unawareness best beangstigend zijn.  
 

Waarom voel ik mijn hypo’s niet? 

Er kunnen diverse oorzaken zijn voor hypo-unawareness. Bijvoorbeeld omdat je net een hypo hebt gehad, omdat je bijnieren minder goed werken of omdat je last hebt van stress. Hoe langer je diabetes hebt, hoe groter de kans op een verminderd hypogevoel. Maar ook: hoe scherper je bent ingesteld, hoe groter de kans op hypo-unawareness. Volgens onderzoek van het Diabetesfonds geeft ongeveer 20 tot 25% van de diabetespatiënten aan dat ze hypo’s minder goed of helemaal niet voelen aankomen. 
 

Hypo-unawareness: werk en autorijden 

Voel je je hypo’s niet aankomen of voel je ze helemaal niet, dan is het gevaarlijk om auto te rijden. Daarom mogen mensen die een volledige hypo-unawareness hebben geen voertuig besturen. Het CBR vraagt hiernaar bij de aanvraag voor een rijbewijs. Ook sommige beroepen zijn minder geschikt als je hypo’s niet voelt aankomen. Denk bijvoorbeeld aan het werken met gevaarlijke stoffen, het bedienen van machines, of werk waarbij je de verantwoordelijkheid hebt voor de veiligheid van anderen. 
 

Hypo’s leren herkennen  

Er zijn speciale trainingen waarbij je kunt leren om de signalen van een aankomende hypo te herkennen. Een voorbeeld hiervan is de HypoBewust cursus. Je leert dan opnieuw luisteren naar de signalen van je lichaam en ontdekt hoe je je bloedglucosewaarde beter kunt voorspellen. Informeer bij je behandelteam naar de mogelijkheden.
 

Hulp van de sensor 

Sensortechnologie kan een uitkomst zijn bij hypo-unawareness. De sensor laat zien wanneer de bloedglucose daalt en kan een alarm geven wanneer de glucosewaarde dreigt (te) laag te worden. Ook als je de symptomen niet voelt, kun je dan toch op tijd actie ondernemen. In overleg met je behandelteam kan een CGM (Continue Glucose Monitoring) aangevraagd worden. Bij hypo-unawareness wordt geen vergoeding verstrekt voor FGM (Flash Glucose Monitoring).

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.