Wat kun je het beste eten bij zwangerschapsdiabetes?
Als je zwangerschapsdiabetes hebt, krijg je advies van de diëtist voor de juiste voeding. Waarom is dat zo belangrijk? Wat kun je beter niet eten en wat kan wel? En klopt het dat je koolhydraten moet schrappen uit je dieet?

Zwangerschapsdiabetes & hormonen
Zwangerschapsdiabetes ontstaat meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Daarbij spelen zwangerschapshormonen een belangrijke rol. Deze hormonen zorgen ervoor dat je minder gevoelig wordt voor insuline of dat je lichaam gewoon te weinig insuline aanmaakt om de glucosewaarden stabiel te houden. Hierdoor kunnen de glucosewaarden in het bloed gaan stijgen en dat brengt bepaalde risico’s met zich mee, zowel voor jou als voor de baby.
Controles tijdens de zwangerschap
Bij elke zwangere vrouw worden tijdens de zwangerschap controles gedaan door de verloskundige of gynaecoloog. Zij zijn altijd alert op signalen die kunnen duiden op zwangerschapsdiabetes, zoals veel dorst, vaak plassen en vermoeidheid.
Sommige vrouwen hebben een groter risico op zwangerschapsdiabetes, bijvoorbeeld als je wat zwaarder bent, als diabetes type 2 in de familie voorkomt of als je ouder bent dan 30. Heb je een verhoogd risico, dan wordt tussen de 24e en 28e week een glucose tolerantie test gedaan. De glucosewaarde in het bloed wordt dan gemeten voor en na het drinken van een suikerdrankje. Zijn je glucosewaarden verhoogd, dan duidt dat op zwangerschapsdiabetes. Je wordt dan doorverwezen naar een diëtist.
Naar de diëtist
Om de glucosewaarden in je bloed zo stabiel mogelijk te houden, moet je de rest van je zwangerschap goed letten op wat je eet en drinkt. De diëtist zal uitleg geven over gezonde voeding tijdens je zwangerschap. Daarbij ga je vooral letten op de hoeveelheid koolhydraten die je neemt, want het zijn juist de koolhydraten die je glucosewaarden laten stijgen. Het is voor jou en je baby het beste als die glucosewaarden zo stabiel mogelijk zijn en binnen de streefwaarden. De streefwaarden die gehanteerd worden door behandelaars zijn:
- Nuchter bij het opstaan onder 5,3 mmol/l.
- 1 uur na de maaltijd onder 7,8 mmol/l.
- 2 uur na de maaltijd onder 6,7 mmol/l.
Koolhydraten schrappen: een goed idee?
Koolhydraten zitten in brood, pasta, aardappelen, rijst, zuivelproducten, fruit en vruchtensap. Maar ook de suiker in koek, snoep, ijs, frisdrank en taart zijn koolhydraten. Als je zwangerschapsdiabetes hebt, is het niet de bedoeling om zo min mogelijk koolhydraten te eten. Je voeding tijdens de zwangerschap moet immers volwaardig zijn, want alleen dan krijgt je baby alle voedingsstoffen binnen die nodig zijn om te groeien. Gezond en gevarieerd eten is dus het beste. Het is wél aan te raden om suiker en gezoete producten zoveel mogelijk te beperken. Die leveren geen waardevolle voedingsstoffen maar laten de glucosewaarden in je bloed wel sterk stijgen – dat wil je niet!
Gezond eten als je zwangerschapsdiabetes hebt
- Verdeel je maaltijden over de dag. Eet liever 6 kleine maaltijden dan 3 grote.
- Neem bij de warme maaltijd één zetmeelproduct: aardappels of pasta of couscous of bonen/peulvruchten of roti of brood enz.
- Vervang de suiker in je thee of koffie door zoetstof.
- Drink geen frisdrank met suiker, maar neem de light of zero variant.
- Drink geen vruchtensappen, die bevatten veel vruchtensuikers.
- Fruit is gezond, maar neem maximaal 2 stuks fruit per dag en niet achter elkaar.
- Beleg je brood met hartig beleg. Toch zin in zoet? Kies dan voor halvajam.
- Vermijd zoete tussendoortjes zoals chocola, koekjes, taart en toetjes.
Extra vitamines tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is het advies om extra vitamine D en foliumzuur te gebruiken. Wil je daarnaast nog extra vitamines en mineralen gebruiken? Kies dan voor een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen. Als je dat doet, hoef je geen extra vitamine D en foliumzuur meer te nemen, omdat die al in de multivitamine zijn verwerkt.