Hoe werkt een smart insulinepen?

Een smart insulinepen stuurt gegevens via een draadloze verbinding (bluetooth of Near Field Communication NFC) naar een app op je smartphone, tablet, pc of bloedglucosemeter. Je hoeft dus niet meer handmatig in je diabetesdagboekje te noteren hoeveel eenheden je toegediend hebt. In de app kun je enkele maanden terugkijken om te zien wanneer en hoeveel insuline je hebt geïnjecteerd. Je kunt de gegevens delen met je behandelaar of laten uitlezen op de polikliniek. Zo wordt het makkelijker om de juiste dosering te vinden om jouw bloedglucose te reguleren. 
 

Slimme features van een smartpen

Sommige smartpennen kunnen nog meer: met behulp van een app kun je makkelijk de juiste hoeveelheid insuline berekenen die je moet toedienen voor je maaltijden. Dit kun je vergelijken met de boluscalculator die je op insulinepompen hebt. Ook kunnen sommige smartpennen je waarschuwen als je bent vergeten om te injecteren of een herinnering geven wanneer het tijd is om je bloedglucose te controleren. Daarnaast controleren ze de temperatuur van je insuline, want als insuline te warm of te koud wordt, kan dat de werking beïnvloeden. Ook de houdbaarheidsdatum kan gecheckt worden. 
 

Koppeling smartpen en glucosesensor

Nóg meer inzicht krijg je wanneer de slimme insulinepen gekoppeld kan worden aan een glucosesensor. Dat kan een sensor zijn op basis van continue glucose monitoring (CGM) of flash glucose monitoring (FGM). Door die koppeling zie je hoe je bloedglucose stijgt en daalt als gevolg van de maaltijden die je neemt en de insuline die je toedient. Op die manier kun je die twee nog beter op elkaar afstemmen. 
 

Welke smartpennen zijn er?

NovoPen Echo Plus

NovoPen® 6 van Novo Nordisk heeft een display waarop de eenheden en verstreken tijd sinds de laatste dosering direct en tot op de seconde nauwkeurig zichtbaar zijn. De NovoPen Echo® Plus werkt hetzelfde, maar kan naast hele ook halve eenheden toedienen en is daardoor geschikt voor mensen met een lage insulinebehoefte. De smart NovoPennen kunnen 800 doseringen onthouden. Je behandelaar kan meekijken via de gangbare apps. 

Mallya smart cap

Mallya van Biocorp is geen pen maar een smartcap die je plaatst op een voorgevulde insulinepen. Het systeem bestaat uit twee delen: de cap die je plaatst op de insulinepen en een dop voor op de doseerknop. Elke dosering wordt automatisch doorgestuurd naar de Mallya app en je kunt de gegevens eenvoudig delen met je behandelaar. De smartcap hoeft maar 2 keer per maand volledig opgeladen te worden. Dat gaat gemakkelijk via een USB-kabeltje. 
 

Is een smartpen iets voor mij?

Smartpennen zijn geschikt voor iedereen die één of meerdere malen per dag insuline injecteert. Ze kunnen zowel voor kortwerkende als langwerkende insuline worden gebruikt. Informeer bij je behandelaar of een smartpen iets voor jou is. 
 

Kan ik een smartpen bestellen?

Op dit moment is alleen de Mallya smartcap verkrijgbaar in Nederland. Deze kun je bij ons bestellen. Van de NovoPen® 6 en de NovoPen Echo® Plus van Novo Nordisk is nog niet bekend wanneer deze beschikbaar komen. De pennen worden (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.