De Nationale Suiker Challenge

 

Van 3 t/m 9 juni organiseert het Diabetes Fonds voor de tweede keer de Nationale Suiker Challenge. Een week lang eten en drinken we géén toegevoegde suikers, maar maken we gezonde keuzes. Tijdens de Nationale Suiker Challenge krijg je hulp van diëtiste Kim. Zij helpt jou met lekkere en gezonde recepten, inspiratie en geeft je leerzame tips en adviezen.
 
Waarom organiseert het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge?
Nederlanders eten te veel suiker, veel meer dan goed voor ons is. Een Nederlander eet dagelijks gemiddeld 110 gram suiker, dit zijn 28 suikerklontjes! Ruim 60% van de volwassenen en 90% van de kinderen in Nederland voldoet niet aan de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie voor vrije suikers*.
 
Suikers eet je al snel te veel, waardoor je meer energie binnen kan krijgen dan nodig is. Het gevolg daarvan is overgewicht en een verhoogde kans op diabetes type 2. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben deze vorm van diabetes en daar komen er per week minimaal 1000 bij! Tijd dus om daar iets aan te doen: het Diabetes Fonds zet zich in om de minder zoete en vooral gezonde keuze makkelijker te maken. 
 
*Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat zitten.
 
Voorproefje
Op maandag 3 juni start onze Challenge, maar als voorproefje geven we je alvast een paar tips om nú al te starten met minder suiker! Suikers zitten ook in producten die we nodig hebben om gezond te blijven, zoals fruit en zuivel. Deze hoef je niet te vervangen of vermijden. Het is dus echter wel aan te raden om te minderen met vrije suikers.
  • Drink bij voorkeur water, koffie of thee zonder suiker. Wees matig met suikerhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtsappen/-dranken. Of een enkele keer light of zero frisdrank.
  • Ontbijt met muesli of havermout in plaats van krokante muesli, cornflakes of een andere gezoete ontbijtgraan. Voeg zelf nog wat vers fruit toe.
  • Vervang zoet beleg door zuivelspread, fruit, rauwkost, magere vleeswaren of kaas.
  • Koop voor de warme maaltijd zoveel mogelijk verse producten, vermijd kant- en klare producten uit potjes en zakjes. Hier is vaak suiker aan toegevoegd.
  • In toetjes zitten vaak toegevoegde suikers. Kies liever voor naturel kwark of yoghurt, waar je zelf eventueel wat fruit, muesli of noten aan toevoegt.
 
Nationale Suiker Challenge
Doe jij mee aan de Nationale Suiker Challenge van 3 t/m 9 juni 2019? Schrijf je in op www.suiker-challenge.nl. Dan ontvang je een paar weken voor de start van de challenge gratis het digitale Suiker Challenge Magazine. Deel daarnaast vooral je vragen en ervaringen via #suikerchallenge2019.

Geef uw reactie

Image CAPTCHA
Vul de karakters in die weergegeven worden in het plaatje.