Deze nieuwe diabetes- ontwikkelingen zagen we op ATTD
03.04.2025Eind maart bezochten onze DiabetesExperts de ATTD, het grootste internationale congres op het gebied van diabetestechnologie. Ook dit jaar waren er weer veel nieuwe ontwikkelingen in diabetestechnologie. We zetten enkele highlights voor je op een rij.

Veel nieuwe glucosesensoren
Wat onze DiabetesExperts Jolanthe Helder, Maike Henssen en Maike de Hond opviel, is dat veel fabrikanten zich momenteel focussen op de ontwikkeling van glucosesensoren: “We zagen zowel sensoren die in combinatie met een insulinepomp gebruikt kunnen worden, als zogenaamde ‘standalone’ sensoren. Een standalone sensor is een alternatief voor vingerprikken en geeft een goed inzicht in de schommelingen in je bloedglucose. Zo zie je bijvoorbeeld wat de invloed van stress, eten of sporten op je bloedglucose is. Voorbeelden van nieuwe standalone sensoren zijn de Accu-Chek Smart Guide CGM, Menarini iCan CGM en Caresens Air. Volgens de huidige vergoedingscriteria worden CGM sensoren nog niet voor iedereen vergoed, maar we zien wel beweging. Meer informatie daarover vind je in onze productvergelijker.
Twiist: een opvallend andere insulinepomp
Wat betreft ontwikkelingen in insulinepompen, vonden onze DiabetesExperts met name de Twiist opvallend: “Het is een witte, ronde pomp die bestaat uit twee onderdelen die je op elkaar kunt draaien. De ene zijde is de oplaadbare pompbasis en de andere zijde is het disposable reservoir. Het reservoir heeft een inhoud van 300 eenheden.”
Naast het opvallende design is Twiist ook heel flexibel in hoe je de pomp draagt: “Je kunt hem met het korte infuusslangetje als patchpomp op je lichaam dragen of met een verlengde infuusslang in je broekzak of aan je riem. In combinatie met de FreeStyle Libre 3 Plus sensor en het Tidepool algoritme wordt Twiist een hybrid closed loop systeem, maar dat werkt momenteel alleen nog met IOS. Je hebt dus een iPhone of Apple Watch nodig.”
De Twiist heeft al een FDA-keurmerk, het CE-keurmerk moet nog volgen. Het zal dus nog even duren voordat deze pomp voor de Nederlandse markt beschikbaar is.
Kaleido krijgt een opvolger
Tijdens de ATTD is de tweede generatie van de Kaleido pomp gepresenteerd. “Deze nieuwe generatie heeft een kleiner formaat en is beschikbaar in andere kleuren die wat ingetogener zijn dan bij de eerste versie. De cartridge (inhoud 200 eenheden) is hetzelfde gebleven.”
Kaleido 2 is zowel als gewone insulinepomp te gebruiken, maar ook als hybrid closed loop systeem: “De pomp werkt dan samen met de Dexcom G7 en het DBLG2 algoritme dat beschikbaar is op een app op je smartphone. Wanneer we deze pomp in Nederland kunnen gebruiken is nog niet duidelijk.”
Tandem wordt de helft kleiner
Een voordeel van de Tandem insulinepomp is dat de software op afstand geüpdatet kan worden. Zo heb je steeds de nieuwste technologie. “Update 7.8 van de t:slim software komt er nu aan en daarmee wordt de koppeling met de t:mobile App een feit. Je kunt dan een bolus geven via de App. Ook wordt er automatisch een upload van je pomp gemaakt.”
Nadat de t:mobile App actief is in Nederland, wordt ook de introductie van de t:mobi van Tandem verwacht: “De t:mobi is de helft zo klein als de huidige t:slim. Hij heeft een reservoir van 200 eenheden dat je zelf moet vullen. De pompbasis is oplaadbaar en je kunt hem bedienen via de app. Op de pomp zelf kun je een snelle bolus geven. Je draagt de pomp als patchpomp op je lichaam of met een verlengde infuusslang in je broekzak. Ook hybrid closed loop is mogelijk als je de pomp combineert met de Dexcom G6 of G7 of (op termijn) met de FreeStyle Libre 3 Plus.”
Verder werd er op de ATTD gesproken over het nieuwe Control IQ+. Dit nieuwe algoritme kent een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van het huidige Control IQ: “De pomp is nu ook beschikbaar voor mensen met een hogere insulinebehoefte (tot 100 eenheden per dag), en tevens voor kinderen vanaf 2 jaar. Je hebt de mogelijkheid om een koppeling te maken met de FreeStyle Libre 3 Plus. Daarnaast maakt Control IQ+ het mogelijk om een verlengde bolus te geven tot 8 uur en geeft de pomp zelf een automatische bolus bij een gemiste maaltijd – zo voorkom je een hyper.”
TouchCare Nano-nieuws
Momenteel wordt de TouchCare Nano CGM sensor uitgerold in Nederland. Deze sensor is zowel standalone te gebruiken als in combinatie met de TouchCare Nano patchpomp. Tijdens ATTD werd de opvolger van de TouchCare Nano CGM sensor gepresenteerd: de TouchCare Nano PRO CGM. “Deze sensor is kleiner en je hoeft de transmitter niet meer op te laden. Medtrum, de fabrikant van deze sensor, liet ook de nieuwe S10 CGM sensor zien. Aan deze superkleine all-in-one sensor wordt op dit moment nog hard gewerkt.”
De TouchCare Nano patchpomp is nu verkrijgbaar met een inhoud van 200 of 300 eenheden. Afhankelijk van je persoonlijke insulinebehoefte per drie dagen kun je kiezen welke het beste bij je past. Er zit ook een 100 eenheden en een 400 eenheden patch in de pijplijn. “De 100 eenheden patch is gericht op kinderen, de 400 eenheden patch zal eerst geïntroduceerd worden op de Amerikaanse markt.”
Dana-i nu als hybrid closed loop
De Dana-i insulinepomp wordt veel gebruikt door mensen die een hybrid closed loop systeem niet vergoed krijgen. Een open-source hybrid closed loop systeem met Android APS en een CGM-sensor is dan een alternatief. Dit wordt ook wel DIY (do it yourself) loopen genoemd. Studies laten zien dat deze open-source systemen veilig zijn en niet slechter presteren dan de commerciële systemen. “Op de ATTD zagen we dat de Dana-i nu ook in combinatie met Dexcom G6 en DBLG1 als hybrid closed loop systeem gebruikt kan worden. Het is nog niet bekend wanneer dit systeem in Nederland beschikbaar zal zijn.”
De kunstmatige alvleesklier van Inreda
En hoe staat het met de ontwikkeling van de ‘kunstmatige alvleesklier’? Robin Koops, eigenaar van Inreda, gaf aan dat ze druk bezig zijn met het verder ontwikkelen van de Inreda AP, hun bi-hormonaal full closed loop systeem. Dit systeem geeft niet alleen insuline maar ook glucagon af en kan daardoor volledig automatisch zowel hoge als lage bloedglucoses bijsturen. “Inreda is ook bezig met het ontwikkelen van eigen infusiesets en sensoren. Robin sprak nu de verwachting en hoop uit dat ze in 2026 op de Nederlandse markt komen.”
Je ziet het: de ontwikkelingen op het gebied van diabetestechnologie gaan snel! Van veel van bovenstaande innovaties is nog onduidelijk wanneer ze op de Nederlandse markt beschikbaar zullen zijn, maar onze DiabetesExperts houden het voor je in de gaten.