Grip op incontinentie met SIM assessPLUS

 

In gesprek met dr. Hanny Cobussen – Boekhorst, MANP (Verpleegkundig Specialist continentie en urinestomazorg) en Louise Drosten (moeder van Noah, gebruiker assessPLUS)

 

Hanny Cobussen – Boekhorst, al ruim 28 jaar werkzaam in het Radboudumc in Nijmegen, vertelt hoe zij in contact is gekomen met SIM (Smart Incontinence Management) assessPLUS: “Vanuit mijn aandachtsgebied spreek ik regelmatig leveranciers die nieuwe producten met mij willen delen. Heel eerlijk: vaak is dit meer van hetzelfde. Maar bij assessPLUS dacht ik, dit bestaat volgens mij nog niet, dit is nieuw, dus hield ik het in mijn achterhoofd.”

 

 

Bestaande onderzoeksmethoden boden geen oplossing

“Een paar weken later sprak ik tijdens het spreekuur Louise Drosten en haar zoon Noah. Bij Noah, 9 jaar, kregen we maar geen grip op zijn incontinentie. Bestaande onderzoeksmethoden lieten geen afwijkingen zien, die de incontinentie kunnen verklaren. Door onder andere zijn autisme kan Noah zelf het urineverlies niet in kaart brengen en voor zijn ouders is dit ook erg lastig. Wel was er de grote wens van de ouders om Noah zindelijk te krijgen. Hiervoor is  een goed beeld van de situatie echter een vereiste. In mijn ogen hadden we twee opties: 24 uur lang een verpleegkundige op Noah zetten en zo proberen zijn urineverlies in kaart te brengen of assessPLUS uitproberen.”

 

Eerste particuliere gebruiker

Louise vult aan: “we zijn met Noah al op zo veel plekken geweest. Maar door zijn autisme, CHAOS syndroom, trachea canule, ileostoma en slaapapneu zijn er zoveel variabelen dat het erg moeilijk is om te achterhalen wat de oorzaak van zijn incontinentie is. Ik wil Noah liefdevol en zo goed mogelijk ondersteunen en alle mogelijkheden benutten. Toen Hanny dan ook met het voorstel kwam om assessPLUS in te zetten voor Noah vonden we dit direct een goed plan. Ook al waren we de eerste particuliere gebruikers en wordt het product (nog) niet vergoed door zorgverzekeraars.”

 

Meting van urineverlies gedurende drie dagen

Met hulp van Carmen Verlinden (verpleegkundige bij Bosman Medische Hulpmiddelen, leverancier van assessPLUS) is een assessment uitgevoerd bij Noah om zijn urineverlies in kaart te brengen. Met een sensor in het incontinentiemateriaal werd gedurende drie dagen nauwkeurig het urineverlies gemeten. Daarnaast werd door de verzorgende en verpleegkundige van Noah allerlei informatie geregistreerd op een tablet, zoals de vochtinname en het gewicht van het incontinentiemateriaal. Het urineverlies werd na de assessment weergegeven in een grafiek, gekoppeld aan het patroon van drinken en verschonen. Zo ontstaat een compleet beeld van het urineverlies en de vochtbalans.

 

Betere en eenvoudigere zorg

Het rapport dat hieruit voortkwam, liet een paar opmerkelijke resultaten zien. Louise vertelt: “Het rapport laat zien dat Noah vaak kleine porties verliest gedurende de dag en in mindere mate in de nacht. Door zijn autisme lijkt het erop dat Noah overdag teveel prikkels krijgt om zijn plas op te houden. Voor ons een teken dat we Noah meer regelmaat moeten bieden.” Hanny licht toe: waarschijnlijk heeft Noah een kleine (mogelijk overactieve) blaas, de ouders kunnen proberen meer structuur te geven, maar mogelijk is er ook medicatie nodig.

 

“Maar nog opvallender was het ‘plasmoment’ in de nacht, tijdens wat wij en de artsen dachten dat een slaapapneu was. Hij is dan aan het plassen, vandaar dat de saturatie daalt en het alarm afgaat: door dit inzicht zijn we nu de beademing af aan het bouwen!”

 

“Daarnaast gebruiken we incontinentiemateriaal met een totale capaciteit van 15 liter per 24 uur omdat Noah veel vocht toegediend krijgt voor zijn ileostoma. Deze zijn niet handig om te verschonen bij een jongen van 9 jaar, zeker niet als je buitenshuis bent. Maar het rapport laat zien dat Noah aan materiaal voor 2 liter al voldoende zou hebben! We willen nu gaan proberen Noah zindelijk te krijgen en inleggers gebruiken. Hoe veel makkelijker is dat: alleen maar een inlegger verwisselen, dat kan in elk toilet. Vind maar eens een plek om een 9-jarige te verschonen. Ik zie ons echt weer meer naar buiten gaan, ook omdat je een inlegger niet ziet zitten, in tegenstelling tot de producten die hij nu gebruikt. Dat doet wat met je als ouder en is voor Noah natuurlijk ook veel prettiger.”

 

Altijd kritisch blijven

Hanny is blij met de resultaten. Wel geeft ze aan kritisch te blijven: “voor een groep mensen is een plasdagboek een prima manier om het urineverlies in kaart te brengen. Maar ik zie zeker een doelgroep voor assessPLUS, ik denk dan aan kinderen zoals Noah, maar ook cliënten in een zorginstelling of in de thuiszorg. Incontinentie is vaak een reden waarom ouderen naar een zorginstelling gaan, als dit voorkomen kan worden door de inzet van SIM ASSESSPLUS is dat natuurlijk van grote meerwaarde! Bovendien is het interessant om te zien dat Noah slaapapneus had en dat nu blijkt dat hij dan plast. In de literatuur wordt er een link gelegd met mono symptomatische enuresis (bedplassen) en slaapapneus.”

 

Over Noah

Noah (9 jaar) woont samen met zijn ouders, Louise en Thijs, in Arnhem. Samen hebben zij inmiddels al heel wat ziekenhuizen bezocht. Momenteel staat Noah onder controle bij vier academische ziekenhuizen.

 

 

Wilt u meer weten over assessPLUS?

Heeft u vragen over assessPLUS of wilt u deze methode inzetten voor uw cliënten? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 040 – 230 88 16 of stuur een mail naar klantsupport@onemed.com. Op www.bosman.com/simavita vindt u uitgebreide informatie en een animatiefilm over de werking van assessPLUS.

 

Geef uw reactie

Image CAPTCHA
Vul de karakters in die weergegeven worden in het plaatje.