Leven met een stoma

 

Wanneer u een stoma krijgt, roept dat veel vragen op. U wilt graag weten wat dit betekent voor uw leefstijl. Wat verandert er voor uw voeding? Hoe moet u uw stoma verzorgen? Wanneer mag u weer aan het werk en kunt u nog sporten? Een gezonde leefstijl verkleint de kans op complicaties bij een stoma. Maar wat is nu eigenlijk een gezonde leefstijl wanneer u een stoma heeft?

 

Voeding

Een stoma vereist geen grote veranderingen in uw eetpatroon. U moet alleen wat alerter zijn, en eigenlijk net als anders, gezond eten en voldoende drinken.

 

Naar Stoma en voeding >

 

Stoma verzorgen

Met een stoma zal uw dagelijkse verzorging iets meer tijd in beslag nemen. Zeker in het begin. Maar hoe vaker u het doet, hoe makkelijker het zal gaan.

 

Naar Stoma verzorgen >

 

Werken met een stoma

Met een stoma kunt u in principe gewoon werken. Er zijn wel werkzaamheden die minder geschikt zijn. Verder hangt het af van verschillende omstandigheden of, en hoe snel, u uw werk kunt hervatten.       

 

Naar Werken met een stoma >

 

Sporten

Uw stoma hoeft geen belemmering te zijn om te gaan sporten en zwemmen. Sporten is zelfs goed voor de versterking van uw spieren. Wij geven u een aantal tips en adviezen. Ook over het gebruik van hulpmiddelen die u nodig heeft bij sporten met een stoma.

 

Naar Sporten met een stoma >

 

Zwanger en een stoma

Heeft u een stoma en wilt u graag een kindje? Dan kunt u in principe gewoon zwanger worden. Maar of dat mogelijk en verstandig is, is wel afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Gelukkig wordt het vrouwen met een stoma niet standaard meer afgeraden om zwanger te worden.

 

Naar Zwanger en een stoma >