Zwanger en een stoma

 

Heeft u een stoma en wilt u graag een kindje? Dan kunt u in principe gewoon zwanger worden. Maar of dat mogelijk en verstandig is, is wel afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Gelukkig wordt het vrouwen met een stoma niet standaard meer afgeraden om zwanger te worden. Een  zwangerschap vraagt wel om extra aandacht. Leg uw kinderwens dus altijd voor aan uw gynaecoloog en uw behandelend arts, zodat u goede begeleiding krijgt. Met hen zult u de mogelijkheden en eventuele risico’s bespreken.

 

Voorbereiding: het preconceptiegesprek

Vóór uw zwangerschap heeft u een preconceptiegesprek met een gynaecoloog. Zoek bij voorkeur een gynaecoloog die eerder zwangerschappen van mensen met een stoma heeft begeleid. Tijdens het preconceptiegesprek heeft u het bijvoorbeeld over uw ziektegeschiedenis en die van uw partner, uw medicijngebruik, eventuele erfelijke aandoeningen en andere zaken die van invloed kunnen zijn op uw zwangerschap. De gynaecoloog zal u vertellen of u risico’s loopt en welke obstakels u eventueel tegenkomt.

 

Wel of niet zwanger worden?

In principe kunt u met een stoma gewoon zwanger worden. Heeft u colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, en bevindt de aandoening zich in een actieve fase, dan zal uw arts u een zwangerschap afraden. Dat geldt ook in de eerste één à twee jaar na de stomaoperatie, omdat uw lichaam dan nog tot rust moet komen. Zijn er geen opvlammingen bij colitis ulcerosa of Crohn, dan is een zwangerschap geen bezwaar.

 

Invloed van een stoma op de zwangerschap

Met een stoma kan het lastiger zijn om zwanger te raken, omdat door operaties in de buik verklevingen kunnen zijn ontstaan. Deze hebben een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Hetzelfde geldt voor bepaalde medicijnen. Daarom wordt u (of de partner met een stoma) soms aangeraden het gebruik af te bouwen. Er zijn geen aanwijzingen dat een stoma tot een verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen leidt. Ook de duur van de zwangerschap, het geboortegewicht van de baby en de conditie van het kindje bij de geboorte zijn meestal niet anders dan bij vrouwen zonder stoma.

 

Tijdens de zwangerschap

Als u eenmaal zwanger bent, gaat u in de meeste gevallen één keer per maand op controle bij uw gynaecoloog, tenzij dat om medische redenen vaker nodig is. Bijvoorbeeld als (een deel van) uw dunne darm  is verwijderd, waardoor u (en dus uw kindje) minder voedingsstoffen kan opnemen. Als u een ileostoma heeft, is het extra belangrijk dat u voldoende vocht en zout binnenkrijgt, zeker als u last heeft van zwangerschapsmisselijkheid en overgeven. Doordat uw buik groeit, kan het zijn dat het opvangmateriaal minder goed gaat aansluiten. Vraag uw stomaverpleegkundige daarom om advies.

 

Zwangerschap met een urinestoma

Het kindje in uw buik krijgt onder andere zijn voeding binnen doordat uw nieren hun werk goed doen. Als u een urinestoma heeft, gaat u meestal ook eens per maand naar de uroloog. De uroloog houdt uw nierfunctie in de gaten en kijkt of er geen stuwing van urine in uw nieren plaatsvindt.

 

De bevalling

In de meeste gevallen zult u in een ziekenhuis bevallen, omdat u een medische indicatie heeft. Of dat op de natuurlijke manier gaat, is – net als bij iedere andere vrouw – sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Heeft u fistels rondom uw anus of schede, dan gebeurt de bevalling in ieder geval via een keizersnee.