Problemen met uw stoma: gasvorming en geuroverlast

 

Het is misschien wel een van uw grootste angsten: dat andere mensen u ruiken of horen. Het is goed om te weten dat u met het juiste materiaal in principe geen last hoeft te hebben van geuroverlast. En dat u niet de enige bent die last heeft van gasvorming.

 

Stoma en gasvorming

Iedereen heeft wel eens last van winderigheid. Ook mensen zonder stoma. Het hoort nu eenmaal bij de spijsvertering. Het verschil is dat mensen zonder stoma controle hebben over het vrijlaten van die gassen. Bij iemand met een stoma is dat anders. Daarom wilt u natuurlijk de kans op gasvorming verkleinen. Gelukkig kunt u wat doen om gasvorming te verminderen.

 

Hoe kunt u winderigheid verminderen?

Het grootste deel van de darmgassen ontstaat door het binnenkrijgen van lucht. Als u rookt, snel praat of snel eet, slikt u meer lucht in. Daardoor neemt de gasvorming toe. Ook bepaalde voedingsmiddelen hebben invloed op gasvorming.

 

Tips om winderigheid te verminderen:

  • Eet langzaam, kauw goed en neem voldoende tijd voor een maaltijd.
  • Vermijd drinken tijdens het eten.
  • Gebruik geen kauwgom.
  • Drink niet door een rietje.
  • Sla geen maaltijden over, want ook een lege darm veroorzaakt gasvorming.
  • Vermijd gasproducerende voedingsmiddelen, zoals uien, prei, koolsoorten, spruiten, peulvruchten, eieren, scherp gekruide gerechten, koolzuurhoudende dranken en bier.

 

Stoma en geuroverlast

Misschien bent u bang dat andere mensen uw ontlasting ruiken. Dat is een normale gedachte. Maar wees gerust: met het juiste materiaal hoeft u helemaal geen last te hebben van nare geuren. Heeft u toch geuroverlast? Dan kan het zijn dat uw opvangmateriaal niet goed is aangebracht. De oorzaak hiervan is vaak een klein huidplooitje onder de plak. Hierdoor kan er wat lucht of ontlasting ontsnappen. Is dit bij u niet de oorzaak? Vraag uw stomaverpleegkundige dan om advies.