Problemen met uw stoma: huidproblemen en lekkages

 

Het is mogelijk dat de huid rondom uw stoma rood wordt of geïrriteerd raakt. Ook kunt u last hebben van lekkages. Twee vervelende problemen die in nauw verband met elkaar staan. Want voortdurende lekkages veroorzaken huidproblemen. En omgekeerd kunnen huidproblemen zorgen voor lekkages. Wanneer uw huid vochtig wordt, hecht het opvangmateriaal namelijk minder goed. Wat kunt u hiertegen doen?

 

Lekkages voorkomen

Met de juiste hulpmiddelen kunt u veel problemen voorkomen. Let hierbij op:

 

  • De juiste maat: zorg ervoor dat uw hulpmiddelen de juiste maat hebben. Wanneer de opening van het opvangmateriaal te klein is, knip het dan iets bij. Is de opening iets te groot en heeft u geen ander materiaal bij de hand? Plak het dan zo dat de huid onder de stoma volledig beschermd is. Het stoma moet helemaal aansluiten op de huidplaat, dus er mag nergens huid vrij blijven.
  • Een goede aansluiting van het materiaal: dit is vooral van groot belang bij een ileostoma en urostoma. Ontlasting uit de dunne darm en urine zijn vaak scherp en irriterend voor de huid. Zorg er bij deze stoma’s daarom voor dat de opening van het opvangmateriaal precies rondom de stoma past. Als er toch lekkage ontstaat, kunt u in overleg met uw stomaverpleegkundige bijvoorbeeld overstappen naar een dikkere huidplaat of een ander alternatief.

 

Gratis serviceartikelen

Bosman heeft stomaschaartjes en stomameetkaartjes als gratis serviceartikelen opgenomen in haar assortiment. Deze kunt u gebruiken bij het juist en op  maat aanbrengen van uw hulpmiddelen. Deze kunt u eenvoudig aanvragen bij uw (online) bestelling.

 

Uw huid beschermen

Om huidproblemen tegen te gaan, kunt u uw huid onder het opvangmateriaal beschermen met speciale huidverzorgingsmaterialen, zoals crèmes en beschermende tissues, die u onder het opvangmateriaal plaatst. De crèmes en tissues voorkomen dat uw huid uitdroogt en leggen een beschermend siliconen- of filmlaagje over uw huid.

 

Overleg met uw verpleegkundige

Overleg met uw stomaverpleegkundige over de materialen die u het best kunt gebruiken. Natuurlijk kunt u ook een beroep doen op de Klantenservice van Bosman via het gratis telefoonnummer 0800-0662.