Problemen met uw stoma: parastomale hernia of breuk

 

Uw buikwand zorgt ervoor dat alle organen in uw lichaam op de goede plaats blijven. Maar als u een groot aantal buikoperaties heeft gehad, kunnen er zwakke plekken in uw buikwand ontstaan. Die plekken kunnen uitstulpen. Als dat gebeurt, spreken we van een parastomale hernia, ofwel: een breuk bij uw stoma. U herkent zo’n breuk, doordat er een of meerdere (bultachtige) verdikkingen ontstaan rondom uw stoma. Die verdikkingen verdwijnen als u gaat liggen en worden erger wanneer u uw buik aanspant.

 

Wat kunt u doen om een parastomale hernia te voorkomen?

Helaas kunt u een parastomale hernia niet altijd voorkomen. Maar u kunt wel iets doen om de kans erop te verkleinen, namelijk door – in overleg met uw verpleegkundige - uw (buik)spieren te trainen en te versterken. Houd er wel rekening mee dat dit in de eerste drie maanden na de aanleg van uw stoma nog niet kan, omdat u dan nog rust nodig heeft om bij te komen van de operatie en uw lichaam nog moet herstellen. Ook moet u opletten met oefeningen waarbij er te veel druk op uw buikwand komt te staan, want die kunnen juist een breuk of prolaps veroorzaken. Gelukkig zijn er voldoende sporten  waarmee u uw spieren op een goede wijze kunt versterken. Overleg altijd met uw stomaverpleegkundige over welke sporten u het best kunt doen.

 

Behandeling van een parastomale hernia

Hoe komt u van een parastomale hernia af? Het kan zijn dat u een operatie krijgt om de breuk te herstellen. Maar dit is niet altijd mogelijk. In dat geval krijgt u een stomasteunband om uw buik te ondersteunen en ergere problemen te voorkomen. De band zorgt er namelijk ook voor dat de breuk niet groter wordt. Soms is het nodig uw stomahulpmiddelen aan te passen, omdat de grootte van uw stoma anders wordt of omdat u door de verdikking(en) op uw buik flexibeler materiaal nodig heeft. Uw stomaverpleegkundige of arts zal u hierover informeren.

Parastomale hernia? Neem contact op met uw arts

Denkt u dat u een parastomale hernia heeft? Neem dan altijd contact op met uw arts. Die bepaalt wat voor u de beste behandeling is.