Urostoma

 

Een urostoma is een kunstmatige uitgang voor uw urine. U krijgt deze stoma wanneer uw urine uw lichaam niet meer op de natuurlijke manier kan of mag verlaten, bijvoorbeeld als gevolg van blaaskanker of een afwijking aan uw blaas. Vaak worden uw blaas en een deel van uw urinewegen verwijderd. Er zijn twee typen urostoma’s: een incontinente en continente variant. De incontinente urostoma komt het meest voor.

 

Incontinente urostoma

Bij een incontinente urostoma worden uw urinewegen naar een opening in uw buik geleid. Hiervoor gebruikt de chirurg een stukje dunne darm van tien tot vijftien centimeter als verbinding. Aan de ene kant koppelt hij het stukje darm aan uw twee urineleiders. De andere kant van de darm haalt hij door uw buikwand en zet hij daarin vast. Zo ontstaat de urostoma. Doordat het stukje darm zijn samentrekkende bewegingen behoudt, kan uw urine als het ware naar buiten worden geperst. Een opvangzakje zorgt voor het opvangen van uw urine. Meestal zit een incontinente urostoma aan de rechterzijde van uw buik.

 

Continente urostoma

Bij een continente urostoma krijgt u een kunstmatige blaas: een neoblaas. Deze neoblaas wordt gemaakt van een gedeelte van uw dikke of dunne darm. Deze kunstmatige blaas dient, net als een echte blaas, als een soort reservoir, waarin uw urine wordt opgevangen. Daardoor is een opvangzakje niet nodig. U kunt de kunstmatige blaas legen via een katheter, een soepel slangetje. Ook kunt u de blaas aansluiten op een plasbuis. Op die manier kunt u zelf plassen. De uroloog kan u hierover uitgebreid informeren.