Diabeteszorg

Hoe zorg je ervoor dat insuline koel blijft? Kun je zwemmen met een sensor? Waar moet je op letten als je gaat vliegen? Als je diabetes hebt, moet je aan veel dingen denken. Zeker als je op vakantie gaat. Op onze vakantie pagina vind je alle tips en een handige checklist.

Wondzorg
  1. Bij warme temperaturen in de zomer hebben patiënten met chronisch veneuze insufficiëntie meer kans op oedeem en hiermee het ontwikkelen van een ulcus cruris. Wijs je patiënt dus op het belang van het dragen van zijn of haar therapeutisch elastische kous en check ook even of de kous nog ‘in orde’ is. Laat hem op tijd vervangen wanneer de elasticiteit en dus de werking afneemt.
  2. De kans op smetten tijdens de warme zomermaanden neemt toe. Wees dus extra alert!
  3. Door de verhoogde temperatuur, ook van bijvoorbeeld de huid, kan het zijn dat fixatiematerialen mogelijk steviger hechten aan de huid. Voorzichtigheid is geboden bij het verwijderen hiervan. Pas op: andere verbanden zoals folies kunnen onder invloed van warmte en transpiratievocht juist eerder loslaten.
Stomazorg

Het is verstandig om de stomamaterialen (vooral de huidplak en andere materialen van hydrocolloïd) niet op een warme plek te bewaren. Hitte kan ervoor zorgen dat de plak uitloopt en uiteindelijk minder kleefkracht heeft. Het bewaren van materialen in bijvoorbeeld een auto wordt dan dus ook niet aangeraden.

Incontinentiezorg
  1. Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur flink stijgen. Zorg voor luchtige kleding en adviseer om regelmatig naar het toilet te gaan om huidproblemen te voorkomen.
  2. In de zomermaanden gaan mensen er vaker op uit. Het vinden van een toilet kan dan soms lastig zijn. De gratis app ‘Hoge Nood’ biedt uitkomst. Hierop kun je de toiletten die het dichtst in de buurt van je locatie zijn, snel vinden.
  3. Draag katoenen of bamboe ondergoed, dit ademt meer en voorkomt zweten.
Urologiezorg
  1. De meeste katheterzakken kun je korter knippen, of zijn met een kortere slanglengte te verkrijgen. Hierdoor kunnen deze ongemerkt gedragen worden onder een zomerjurk of korte broek.
  2. Van veel eenmalige (intermitterende) katheters zijn ook pocket varianten beschikbaar. Deze zijn compact en kunnen makkelijk in de tas of rugzak. Ideaal als iemand er in de zomer een dagje op uit gaat.
  3. Zwemmen met een verblijfskatheter of suprapubische katheter is mogelijk. De katheter kan dan tijdelijk worden afgesloten met behulp van een katheterventiel of katheter stopje. Het is wel noodzakelijk om dit vooraf te bespreken met de behandelaar.
  4. Zorg ervoor dat de materialen niet in de zon bewaard worden maar opgeborgen zijn in een ruimte met schaduw.
Voeding

Het is belangrijk om je aan het dieetadvies van je arts of diëtist te houden. Variatie kan daarbij helpen. Probeer bijvoorbeeld eens met de drinkvoeding een smoothie te maken. Meng de drinkvoeding met vers of bevroren fruit in een blender voor meer variatie in smaak en textuur.