Stoma en gasvorming

Iedereen heeft weleens last van winderigheid. Ook mensen zonder stoma. Gasvorming hoort nu eenmaal bij de spijsvertering. Het verschil is dat mensen zonder stoma controle hebben over het vrijlaten van die gassen. Heb je een stoma, dan is dat anders. Gelukkig kun je zelf verschillende dingen doen om gasvorming te verminderen.
 

Hoe kun je winderigheid verminderen?

Het grootste deel van de darmgassen ontstaat door het binnenkrijgen van lucht. Als je rookt, snel praat of snel eet, slik je meer lucht in. Daardoor neemt de gasvorming toe. Ook bepaalde voedingsmiddelen hebben invloed op gasvorming. Tips om winderigheid te verminderen: 

  • Eet langzaam, kauw goed en neem voldoende tijd voor een maaltijd. 
  • Vermijd drinken tijdens het eten. 
  • Gebruik geen kauwgom. 
  • Drink niet door een rietje. 
  • Sla geen maaltijden over, want ook een lege darm veroorzaakt gasvorming. 
  • Vermijd gasproducerende voedingsmiddelen, zoals uien, prei, koolsoorten, spruiten, peulvruchten, eieren, scherp gekruide gerechten, koolzuurhoudende dranken en bier. 
     

Gasvorming en stomamateriaal

Je stomahulpmiddelen kunnen helpen om de geur van darmgassen te verminderen. In de colo en ileo stomazakjes zit namelijk een filter. Via dit filter verlaat de lucht het stomazakje. Door koolstof in het filter wordt de geur geneutraliseerd. 
 

Stoma en geuroverlast

Misschien ben je bang dat andere mensen je ontlasting ruiken. Dat is een normale gedachte. Maar wees gerust: met het juiste materiaal hoef je helemaal geen last te hebben van nare geuren. Heb je toch geuroverlast? Dan kan het zijn dat je opvangmateriaal niet goed is aangebracht. De oorzaak hiervan is vaak een klein huidplooitje onder de plak. Daardoor kan er wat lucht of ontlasting ontsnappen. Is dit bij jou niet de oorzaak? Vraag je stomaverpleegkundige dan om advies. 

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze StomaExperts gaan graag met je in gesprek.