Zorg voor een goede conditie

Voor een optimale wondgenezing is een goede conditie belangrijk. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Overleg met je behandelaar over de mate waarin je mag bewegen.

Roken, alcohol en drugs kunnen de wondgenezing verstoren. Rook je? Probeer dan nu te stoppen. Roken is niet alleen slecht voor de doorbloeding, maar ook voor de opname van de voedingsstoffen die je net nu zo hard nodig hebt. Wees ook matig met alcohol. En probeer stress te voorkomen, want ook dat kan de wondgenezing verstoren. 
 

Zorg voor een gezonde voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in het genezingsproces. Als je gezond eet, heeft dat een positieve invloed op het herstel van je wond. In sommige gevallen heeft je lichaam bovendien extra eiwitten, energie, bepaalde voedingsstoffen en vocht nodig. Daarom kan het noodzakelijk zijn om een diëtist in te schakelen. Overleg hierover met je verpleegkundige. 

 

Meer over voeding bij een wond 

 

Zorg voor een goede hygiëne

Het kan zijn dat je arts of verpleegkundige je instructies heeft gegeven om zelf je wond te spoelen of te verzorgen. Misschien ligt het voor de hand, maar bij de verzorging van je wond is een goede hygiëne onmisbaar. Even snel je handen onder de kraan houden om ze te wassen is bijvoorbeeld niet voldoende. Wat is er nodig voor een goede hygiëne? 

 

Meer over hygiëne bij wondverzorging