Wat is urologie?
Heb je problemen met plassen? Soms ga je daarvoor naar de uroloog. Urologie is het vakgebied dat zich bezighoudt met stoornissen, onderzoeken en behandeling van de urinewegen.
Wanneer naar urologie?
De huisarts zal je verwijzen naar de afdeling urologie in het ziekenhuis bij de volgende aandoeningen:
- Prostaatproblemen, zoals een vergrote of ontstoken prostaat
- Prostaatkanker
- Blaasproblemen, zoals blaassteen, blaasretentie, blaasontstekingen en interstitiële cystitis
- Blaaskanker
- Nierstenen, infecties van de nieren, verminderde nierfunctie
- Impotentie
- Aangeboren afwijkingen
Urologie en plasproblemen
Zoals je hierboven kunt lezen zijn er veel aandoeningen die door een uroloog behandeld worden. Sommige van deze aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je moeite hebt om je blaas te legen. Het kan ook zijn dat het helemaal niet meer lukt om te plassen. In dat geval kan het nodig zijn om een katheter of een ander urologisch hulpmiddel te gebruiken. Zo’n hulpmiddel helpt dan om de urine af te voeren. Het gebruik van een urologisch hulpmiddel zal altijd in overleg met een arts worden afgesproken.
Sommige urologische aandoeningen kunnen ook incontinentie veroorzaken. Je hebt dan moeite om je plas op te houden en verliest ongewild urine.
Andere redenen waarom je moeilijk of niet kunt plassen
Er kan ook een andere oorzaak zijn waardoor je moeilijk of niet kunt plassen. Meestal gaat het dan om een neurologische aandoening. Die aandoening zorgt ervoor dat je hersenen of zenuwen geen signalen kunnen afgeven die ervoor zorgen dat je jouw blaas kunt legen. In dat geval kom je ook op de polikliniek urologie.
Voorbeelden van neurologische aandoeningen zijn:
- Dwarslaesie
- Spina bifida
- Herseninfarct
- Multiple sclerose (MS)
- Tumor in het ruggenmerg
- Beschadiging van een zenuw tijdens een operatie
Naast deze aandoeningen zijn er nog meer oorzaken voor stoornissen van de urinewegen. Je arts kan je daar meer over vertellen.