Spoelen, hoe werkt dat?  

Bij het spoelen breng je via een spoelsysteem op een gecontroleerde manier water in je darmen. Dat water mengt zich met de aanwezige ontlasting in je darm. De ontlasting verlaat samen met het water je lichaam. De meeste patiënten spoelen gewoon boven het toilet en vangen daar dus ook de ontlasting in op. Na het spoelen verlies je een poosje geen (of minder) ontlasting. 
 

Verschillende soorten spoelapparatuur  

Spoelen kan op verschillende manieren. Je kunt een handspoelset gebruiken, waarbij je met een regelklem het spoelen van je darm zelf aanstuurt. Er bestaan ook irrigatiepompen. Het spoelen gebeurt dan automatisch na een druk op de knop. Zowel een pomp als handspoelset heeft een reservoir, dat je voor het spoelen vult met water. Aan het reservoir koppel je een slang met een conus of rectaalkatheter. Die breng je tijdens het spoelen in via de anus. 
 

Beginnen met spoelen  

Wanneer jij of je behandelend arts denkt dat je baat hebt bij regelmatig spoelen, zal je arts je doorverwijzen naar de continentieverpleegkundige. De eerste keer zal de verpleegkundige je helpen bij het spoelen van je darmen. Ook zal ze je uitgebreid informeren over de meest passende methode. Bosman levert alle producten die je daarbij nodig hebt.  


Vragen over spoelapparatuur?

Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.   

 

Ga naar contact