Welke hulpmiddelen worden vergoed door de verzekering?

De meeste diabetesmaterialen worden vergoed vanuit je zorgverzekering. In je zorgpolis kun je terugvinden welke hulpmiddelen vergoed worden en hoe vaak je ze krijgt. Worden je hulpmiddelen vergoed? Dan regelt Bosman voor jou de declaraties en hoef je niets voor te schieten. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. 


Voor sommige hulpmiddelen, zoals insulinepompen en glucosesensoren, moet je aan bepaalde criteria voldoen om voor vergoeding in aanmerking te komen.  

 

Vergoeding insulinepompen en glucosesensoren

Wat als ik meer materialen nodig heb dan ik vergoed krijg?

In sommige gevallen is het mogelijk dat je behandelaar een machtiging geeft voor extra materialen, zoals lancetten en teststrips. Wanneer wij zo’n machtiging ontvangen, leggen we deze aan je zorgverzekeraar voor. Bij goedkeuring zorgen we ervoor dat je de extra materialen toegestuurd krijgt. Kom je niet in aanmerking voor vergoeding van extra materialen? Dan kun je ze bij Bosman bestellen tegen een scherpe prijs. Wanneer je de bestelling telefonisch plaatst, ontvang je een factuur. Wanneer je via Mijn Bosman bestelt, betaal je via iDEAL of creditcard. 

 

Meer over vergoedingen

Wat is een glucosesensor?

Een glucosesensor is een hulpmiddel dat je bloedglucosewaarden meet zonder vingerprik. Je draagt de sensor op de huid. Via een dun draadje meet de sensor de glucosewaarde in het vocht dat vlak onder de huid zit. Omdat een sensor dus niet direct in het bloed meet, loopt de meting altijd vijf tot tien minuten achter ten opzichte van de vingerprik. 

Er zijn verschillende soorten glucosesensoren. FGM geeft alleen een waarde door wanneer je de sensor scant, CGM meet de waarden continu. CGM kan ook gekoppeld worden aan een insulinepomp en kan dan de insulinetoediening sturen: meer insuline als de glucosewaarde stijgt, minder wanneer die waarde daalt. 

 

Meer over glucosesensoren 

Hoe neem ik insuline mee op vakantie?

Ga je op vakantie, zorg dan dat je ruim voldoende insuline bij je hebt. In het buitenland kun je ook insuline krijgen, maar daarvoor heb je wel een recept van je arts nodig. Bovendien is de insuline die jij gebruikt misschien niet in elk land beschikbaar. 

Insuline mag niet te heet én niet te koud worden. Bij hoge temperaturen (boven 25 graden) blijft loopt de werking terug. En is insuline bevroren geweest, dan werkt hij helemaal niet meer. Een goede plek om insuline-ampullen of -pennen te bewaren is in een koelbox of in een thermosfles die je twee keer per dag omspoelt met koud water. Heel handig zijn de speciale koeltasjes (link naar Frio koeltasjes): die houden je insuline tot wel 45 uur koel. 

 

Meer over diabetes en vakantie

Wat kan ik doen aan huidirritatie door pleisters?

Elke huid is anders. Dus is het lastig aan te geven wat er aan jouw huidprobleem te doen is. Maar er zijn genoeg dingen die je kunt proberen als je huid reageert op je sensor- of infuuspleister: de pleister anders plakken, een extra laagje aanbrengen tussen je huid en de pleister of een ander soort pleister gebruiken. Met speciale crèmes kun je het huidherstel ondersteunen zodat irritaties sneller genezen. Bosman heeft verschillende producten om pleisterirritatie te voorkomen. Bovendien krijgen onze experts steeds weer nieuwe tips binnen van klanten zoals jij. Bespreek het dus met je behandelaar of neem contact op met onze klantadviseurs. 

 

Meer over oplossingen bij pleisterirritatie 

Wat zijn de voor- en nadelen van een insulinepomp?

Een insulinepomp heeft veel voordelen. Je hoeft geen insuline meer te injecteren met een pen en je kunt de hoeveelheden insuline veel nauwkeuriger toedienen. Ga je sporten, uit eten of ben je ziek, dan kun je de hoeveelheid insuline makkelijk aanpassen. De ingebouwde boluscalculator berekent exact hoeveel insuline je voor een maaltijd nodig hebt. Dankzij een insulinepomp kan je HbA1c en Time in Range verbeteren. Koppel je de pomp aan een glucosesensor, dan wordt het nog eenvoudiger om je glucosewaarden stabiel te houden. 

 

Een insulinepomp heeft ook nadelen. Je draagt hem 24 uur per dag aan je lichaam en dat kan voelen alsof de diabetes meer aanwezig is. Het duurt even voor alles goed is ingesteld op jouw persoonlijke behoefte. Bij een verstoring van het systeem (bijvoorbeeld een verstopt infusienaaldje) ben je sneller ontregeld. Sommige mensen krijgen huidirritatie van de pleisters. 

 

Twijfel je of een insulinepomp iets voor jou is? Bespreek het met je behandelaar. 

 

Meer over insulinepomptherapie