Waarom spoelen bij een stoma? 

Spoelen, ook wel irrigeren genoemd, is een manier om je darmen te legen. Zo bepaal je zelf wanneer je ontlasting naar buiten komt. Soms kan het ook noodzakelijk zijn om te spoelen, bijvoorbeeld als je last hebt van verstopping (obstipatie). 


Spoelen kan alleen bij een colostoma, en niet bij een ileostoma. Ook wanneer je last hebt van diarree of wanneer je colitis ulcerosa, een andere ontsteking of Crohn in een actieve fase hebt, kun je beter niet spoelen.
 

Spoelen, hoe werkt dat? 

Bij het spoelen breng je via een spoelsysteem op een gecontroleerde manier water in je darmen. Dat water mengt zich met de aanwezige ontlasting in je darm. Samen met het water verlaat de ontlasting je lichaam. Je vangt de ontlasting op met een speciale opvangzak: de irrigatiesleeve.  
Door te spoelen ben je er voor een bepaalde tijd zeker van dat er geen ontlasting naar buiten komt. Je kunt dan een kleiner en platter stomazakje gebruiken. 
 

Verschillende spoelapparatuur 

Spoelen kan op verschillende manieren. Je kunt een handspoelset gebruiken, waarbij je met een regelklem het spoelen van je darm zelf aanstuurt. Er bestaan ook irrigatiepompen. Het spoelen gebeurt dan automatisch na een druk op de knop. De pomp en de spoelset hebben allebei een reservoir. Dat vul je voor het spoelen met de benodigde hoeveelheid water. Vervolgens sluit je het reservoir met een slang met conus (een soort trechtertje) aan op je stoma. 
 

Beginnen met spoelen 

Wanneer jij of je behandelend arts denkt dat je baat hebt bij regelmatig spoelen, zal je arts je doorverwijzen naar de stomaverpleegkundige. De eerste keer zal de verpleegkundige je helpen bij het spoelen van je darmen. Ook zal ze je uitgebreid informeren over de meest passende methode. Bosman levert alle producten die je daarbij nodig hebt.  

 


Vragen over spoelapparatuur?

Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.   

 

Ga naar contact