Enkelloops stoma

De enkelloops stoma wordt ook wel eindstandig stoma genoemd. Deze stoma heeft één opening waar de ontlasting uitkomt. Het kan zijn dat het einde van de dikke darm (endeldarm) nog in de buik zit. In dat geval kan er nog slijm via de anus naar buiten komen. Soms is dan een hersteloperatie mogelijk waarbij een nieuwe verbinding gemaakt wordt van de (dunne) darm met de endeldarm of anus. Een enkelloops stoma is meestal blijvend en kan zowel een ileostoma als een colostoma zijn.

Dit zijn de kenmerken van een enkelloops stoma: 

 • De stoma heeft één opening. 
 • De stoma heeft dezelfde kleur als de binnenkant van je wangen. 
 • De stoma heeft een ronde of ovale vorm. 
 • De stoma heeft na ongeveer 3 maanden de definitieve vorm bereikt. 
 • Een enkelloops stoma is meestal blijvend, soms tijdelijk. 
   

Dubbelloops stoma

Een dubbelloops stoma is een stoma met twee openingen naast elkaar. Via de ene opening verlaat ontlasting je lichaam. De andere opening is voor het afvoeren van slijm, dat uit het slijmvlies van je darm komt. Een dubbelloops stoma is meestal bedoeld om een deel van je darmen rust en tijd te gunnen om te genezen, bijvoorbeeld na een operatie of bij een ontsteking. Dit type stoma is dan ook meestal tijdelijk. Een dubbelloops stoma kan zowel worden aangelegd bij een ileostoma als bij een colostoma. 
 

Het aanleggen van een dubbelloops stoma

Het kan gebeuren dat er ondanks een goede hygiëne toch problemen ontstaan met je wond. Maak goede afspraken met je wondverpleegkundige over wanneer je contact moet opnemen. Bijvoorbeeld wanneer je koorts krijgt, wanneer de wondomgeving rood wordt, zwelt of als je pijn hebt.

De chirurg creëert een dubbelloops stoma door je darm als een soort lus omhoog te halen. Vervolgens maakt hij een opening in je darm en zet hij de uiteinden die ontstaan vast op je buikwand. Daarna maakt hij een tweede opening in je darm die hij ook vastzet op je buikwand. Zo maakt hij twee stoma’s. Het ene deel van je darm blijft ontlasting vervoeren, het andere deel produceert slijm dat afgevoerd moet worden. De stoma dient als een soort omleiding van de darm, zodat het deel van je darm dat moet genezen wordt ontzien.

De kenmerken van een dubbelloops stoma: 

 • De stoma heeft twee openingen naast elkaar. 
 • De stoma heeft een ovale vorm. 
 • De stoma steekt 1 à 2 centimeter uit. 
 • Een dubbelloops stoma is meestal tijdelijk, maar kan soms ook blijvend zijn. 

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze StomaExperts gaan graag met je in gesprek.