Wat is een patchpomp?
Kies je voor een insulinepomp dan kun je de keuze maken tussen twee verschillende insulinepompsystemen: de conventionele pomp en de patchpomp. Kort samengevat is de conventionele pomp met een infusieslangetje verbonden met naald in de buik. Een patchpomp zit direct op de huid, zonder infusieslang en bestaat uit twee onderdelen. De DiabetesExperts van Bosman vertellen je alles over wat een patchpomp precies is.
Draadloos apparaat
Waar bij een conventionele insulinepomp een aparte infusieslang nodig is, heeft de patchpomp dat niet. Je kunt je hierdoor minder gebonden aan het apparaat voelen in het dagelijks leven. De draadloze pomp zit direct op je huid vast en plak je voor drie dagen aan je huid vast. Na die drie dagen vervang je de pod/patch. Het voordeel is dat de draadloze pomp niet achter het infusieslangetje kan blijven hangen.
De pod/patch en PDM
De patchpomp bestaat uit twee onderdelen: de pod/patch en de personal diabetes manager (PDM) of de bijbehorende App op jouw smartphone. De pod/patch is de insulinepomp, gevestigd op je lichaam met een pleister. De pomp bedien je door middel van de PDM of bijbehorende App. Dat is een apparaat waarmee je bijvoorbeeld een bolus geeft. Je draagt het gemakkelijk mee.
Er zijn in Nederland vijf patchpompen beschikbaar:
- Accu-Chek Solo micropomp
- Equil
- Omnipod Dash
- Omnipod 5
- TouchCare SmartOne Nano 200U en TouchCare Nano 300U
Semi-patchpomp
Er is in Nedeland ook een semi-pacthpomp beschikbaar. Door de verschillende slanglengtes kun je deze pomp als patch dragen op je lichaam of in de broekzak stoppen.
In aanmerking komen voor patchpomp
Niet iedereen komt in een aanmerking voor een patch insulinepomp. Vanuit de verzekering zijn er namelijk voorwaarden aan verbonden. Je mag niet meer dan 200 eenheden insuline per 72 uur gebruiken. Gebruik je meer insuline, dan wordt de aanvraag afgekeurd.
De uitzondering hierop is de Equil pomp en de Accu-Chek Solo micropomp.