FGM in het kort

Een FGM sensor is een plastic plaatje die je met behulp van een applicator op de bovenarm prikt. De sensor blijft plakken met een pleister. Een hulpnaaldje in de applicator prikt een klein draadje in je arm. De applicator trekt het naaldje daarna weer in. Doordat de sensor je glucosewaarden meet, hoef je niet meerdere keren per dag je vinger te prikken. En het biedt nog meer inzicht in jouw glucosewaarden. 
 

Hoe werkt FGM? 

De FGM sensor meet constant wat jouw glucosewaarden zijn. Je kunt je sensorwaarden bekijken via een App op je smartphone of door de sensor te scannen (bij de sensor te houden) met een speciale reader. Dit wordt ook wel ’flashen’ genoemd, vandaar de naam.

Naast Flash Glucose Monitoring is er ook Real Time Continue Glucose Monitoring. Dit zijn sensoren die meestal gekoppeld kunnen worden aan een insulinepomp.
 

Trendpijlen 

De glucosewaarde die de sensor meet, worden getoond met trendpijlen. Die geven aan of de waarde stabiel is, stijgt of daalt. Ook zie je hoe snel de waarde stijgt of daalt. 
 

Extra gegevens

In zowel de reader als de App kun je ook gegevens toevoegen zoals wat je eet, de koolhydraten die je inneemt, hoeveel insuline je toedient en of je hebt gesport. Zo kun je de glucosewaarden nog beter reguleren.  
 

Na 2 weken vervangen

Een sensor gaat gemiddeld veertien dagen mee. Daarna plaats je een nieuwe, dit kan je eenvoudig zelf doen. 
 

Wie krijgt FGM vergoed?

Niet iedereen komt in aanmerking voor FGM. Dit zijn de startcriteria voor de sensor: 

  • Mensen met diabetes type 1, met uitzondering van mensen die kampen met ernstige hypoglykemieën en/of ongevoelig zijn om hypoglykemieën waar te nemen (hypo-unawareness). Deze mensen zijn door het Zorginstituut uitgesloten van FGM i.v.m. een veiligheidsrisico.       
  • Mensen met diabetes type 2 met een intensief insulineschema. Dat betekent dat ze minimaal 4x per dag insuline spuiten. 
  • Zwangere vrouwen met bestaande diabetes type 2 die insuline gebruiken, maar geen intensief insulineschema hebben. 
  • Vrouwen met zwangerschapswens bij een preconceptionele diabetes type 2 die insuline gebruiken, maar geen intensief insulineschema hebben. 
     

Verschillende FGM sensoren

Er zijn verschillende FGM sensoren, met elk hun eigen specificaties. Op onze website kun je ze gemakkelijk vergelijken.

 

Sensoren vergelijken

 

De voordelen van FGM

Omdat een sensor dag en nacht je glucosewaarde meet, krijg je heel precies inzicht in het verloop van jouw glucosewaarde. Omdat je precies weet hoe jouw waarden ervoor staan, kun je beter en sneller handelen bij schommelingen. De gegevens uit de sensor kun je bovendien makkelijk delen met je behandelaar. 

Je kunt ook optionele alarmen instellen. De sensor heeft via bluetooth connectie met je telefoon of reader. Je kunt alarmen instellen bij een hoge of lage grens. Deze zet je ook gemakkelijk tijdelijk aan of uit. 

Over het algemeen hoef je met FGM geen vingerprik meer te doen. Uitzonderingen daarop zijn wanneer je klachten hebt die niet overeen lijken te komen met de sensorwaarden of ter bevestiging van een (mogelijke) hypoglykemie. 
 

De nadelen van FGM

FGM biedt heel veel inzicht in de glucosewaarden. Dat kan ook ingewikkeld zijn. Het is even wennen en leren omgaan met alle informatie die de sensor je geeft. Omdat de sensor continu gegevens ophaalt, ben je misschien veel bezig met je diabetes. Meer dan je wellicht zou willen. 


De sensor zit op de achterkant van je arm of je buik. Waar je de sensor plaatst, is afhankelijk van het merk sensor dat je gebruikt. Het is een soort klein dopje, maar je ziet hem wel zitten. Ook wanneer je strakke kleding draagt. Daarnaast krijgen sommige mensen huidirritatie van de pleister. 
 

Belangrijk om te weten!

Een sensor is een fijn alternatief voor het prikken in je vinger. Het is bovendien prettig dat de informatie over jouw glucosewaarden nauwkeurig is. Maar het vraagt ook wat van je. Je moet een geschikte telefoon hebben om de sensorwaarden te kunnen bekijken. Ook ben je bereid om alle mogelijkheden die de sensortherapie biedt, te gebruiken voor een compleet beeld. Zoals het invoeren van aanvullende gegevens om de regulatie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van je koolhydraten. Als je niet alle aanvullende gegevens invoert, is het moeilijk voor jezelf en de behandelaar om een correct beeld van de glucosewaarden te krijgen.
 

Informatie delen

Het helpt jou en de behandelaar als je regelmatig jouw gegevens deelt met je zorgverlener. Hij of zij krijgt dan namelijk een nog beter beeld van jouw glucosewaarden en waar eventuele schommelingen vandaan komen. Hoe vaak je dat doet, spreek je samen af. Jouw behandelaar leert je ook om de gegevens uit de scans goed te begrijpen. Zo kun je zelf goed handelen als er iets verandert in je glucosewaarde. Ook kun je je ouders of partner laten meekijken via de App. Zij krijgen dan ook meldingen en alarmen te zien.

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.