Wat is RT-CGM?
Als je diabetes hebt, is het belangrijk om je glucosewaarden stabiel te houden. Om die waarden te meten, kun je een glucosesensor gebruiken. Dit noemen we Real Time Continue Glucose Monitoring, kortweg RT-CGM.
Hoe werkt RT-CGM?
RT-CGM meet jouw glucosewaarden continu. Dat doet de sensor elke één tot vijf minuten in het interstitiële vocht (vlak onder de huid). De sensor is gekoppeld aan een zender. Die stuurt de gemeten glucosewaarden naar een ontvanger. Die ontvanger kan een apart apparaat zijn, maar ook je insulinepomp of een app op je telefoon. Daarin kun je de actuele glucosewaarden altijd inzien.
Een andere manier om glucosewaarden te meten is de Flash Glucose Monitoring (FGM). In plaats van dat een ontvanger automatisch de glucose afleest zoals bij RT-CGM, moet je eerst scannen voordat je de gegevens ziet.
Trendpijlen
Sommige systemen geven de sensorwaarde aan met een kleur die laat zien of je laag, hoog of binnen het doelbereik zit. Ook worden er trendpijlen weergegeven waardoor je ziet hoe snel je glucosewaarden stijgen, dalen of stabiel blijven. Heb je een insulinepomp die gekoppeld is met een sensor, dan kan de insulinetoediening worden aangepast op basis van de sensorwaarden.
Waarschuwing bij stijgen en dalen
Merkt of voorspelt de RT-CGM dat jouw glucosewaarde flink stijgt of daalt, dan kun je gewaarschuwd worden. Ook kun je een bepaalde boven- en ondergrens instellen voor je glucosewaarden. Is die bereikt? Dan laat de sensor je dat weten door middel van een waarschuwing op je telefoon of via je ontvanger of insulinepomp. Daarna onderneem je zelf stappen voor het aanpassen van de hoeveelheid insuline. Wanneer de sensor gekoppeld is met je insulinepomp wordt de toediening van insuline automatisch aangepast.
Wie krijgt RT-CGM vergoed?
Niet iedereen komt in aanmerking voor Real Time Continue Glucose Monitoring. Dit zijn de startcriteria voor de RT-CGM sensor:
- Kinderen onder de 18 jaar met diabetes type 1.
- Adolescenten die al vóór hun 18de levensjaar CGM gebruikten en 18 zijn geworden.
- Volwassenen met slecht ingestelde diabetes type 1. Ondanks standaard controle blijvend hoog HbA1c >8% of >64mmol/mol.
- Vrouwen met een zwangerschapswens bijeen pre-conceptionele diabetes type 1 en 2.
- Mensen met diabetes type 1 die kampen met ernstige hypoglykemie en/ of ongevoelig zijn om hypoglykemie waar te nemen(hypo-unawareness).
Verschillende RT-CGM sensorsystemen
Er zijn verschillende RT-CGM systemen, met elk hun eigen specificaties. Op onze website kun je ze gemakkelijk vergelijken.
De voordelen van RT-CGM
De RT-CGM kent naast het waarschuwen bij afwijkende waarden ook andere voordelen:
- Beter inzicht in het verloop van glucosewaarden.
- Sneller handelen als glucosewaarden afwijken.
- Veiliger gevoel dankzij de waarschuwingen.
- Geen vingerprik bij de meeste RT-CGM systemen. Bij sommige moet je kalibreren met behulp van een vingerprik. Dit kan verschillen van een of twee keer per dag.
- Sommige RT-CGM sensoren kunnen communiceren met de insulinepomp. De toediening van insuline wordt dan automatisch aangepast op basis van de sensormeting.
- Gegevens van de RT-CGM zijn gemakkelijk te delen met jouw behandelaar, je partner of je ouders.
De nadelen van RT-CGM
Gebruik maken van RT-CGM brengt niet alleen voordelen met zich mee. Er komt veel informatie op je af als het gaat om je glucosewaarden. Het kan wennen zijn om daarmee om te gaan. Daarnaast kun je soms onrust ervaren door de waarschuwingen die je kunt ontvangen. Hierdoor ben je wellicht meer met je diabetes bezig dan je eerder gewend was en dat kan belastend zijn.
De sensor kun je op verschillende plaatsen op je lichaam dragen, maar meestal zie je hem wel zitten, ook wanneer je strakkere kleding draagt. Bovendien kan de sensor huidirritatie veroorzaken. Bespreek dit met je behandelaar om samen tot de beste oplossing voor jou te komen.