Wat is negatieve druk therapie?
Negatieve druk therapie is een behandeling voor complexe of grote wonden die moeilijk genezen. De behandeling helpt bij een snellere en betere genezing van de wond. Hier leggen we uit hoe negatieve druk therapie werkt.
Wat is negatieve druk therapie?
Negatieve druk therapie maakt gebruik van een vacuüm. Dit vacuüm wordt gecreëerd door een pomp en een soort spons. De pomp zorgt voor een negatieve druk op de wond. Daardoor wordt er vocht uit de wond getrokken, dat (via de spons) wordt doorgegeven aan een slang. De slang voert het vocht af naar een opvangbeker. Negatieve druk therapie zorgt ervoor dat de wond minder diep wordt en stimuleert de doorbloeding en de aangroei van nieuw weefsel. Zo kan de wond beter genezen.
In de meeste situaties vindt negatieve druk therapie thuis plaats. Je moet wel regelmatig op controle bij je medisch specialist.
Negatieve druk therapie stap voor stap
Negatieve druk therapie wordt voorgeschreven door een behandelaar in het ziekenhuis. Soms gebeurt dat op een verpleegafdeling en soms bij een bezoek op de polikliniek. Hoe de behandeling precies verloopt, hangt af van de soort pomp die je voorgeschreven krijgt. Meestal gaat het zo:
- Er wordt een wondbedekker op je wond gelegd. Deze wondbedekker is gemaakt van een soort sponsachtig materiaal (foam) en wordt precies op de juiste maat geknipt.
- De wondbedekker wordt afgeplakt met folie. Nu is je wond luchtdicht verpakt.
- Aan de wondbedekker wordt een slang gekoppeld. Deze slang zorgt voor het afvoeren van wondvocht. De slang is aangesloten op de pomp.
- Wanneer je de pomp aanzet zuigt de spons vacuüm en worden de wondranden naar elkaar toe getrokken. Het wondvocht wordt via de spons en de slang afgevoerd naar een opvangbeker.
- Je blijft 24 uur per dag aangesloten op het systeem. Afhankelijk van je situatie kan het zijn dat je een paar dagen of misschien zelfs een paar weken aangesloten blijft. Je behandelaar bepaalt wanneer de therapie wordt beëindigd.
Verdere behandeling en verzorging
Afhankelijk van de soort pomp wordt de wondbedekker twee à drie keer per week vervangen. Dit gebeurt thuis (door de thuiszorg) of in het ziekenhuis door een (wond)verpleegkundige. Het is belangrijk dat je 24 uur per dag verbonden blijft met de pomp, omdat er anders bacteriën kunnen ontstaan in de wond. Als dat gebeurt zal de genezing juist achteruitgaan in plaats van vooruit.
Hulpmiddelen voor negatieve druktherapie
Voor negatieve druk therapie heb je verschillende hulpmiddelen nodig. De vacuümpomp zelf krijg je te leen van het ziekenhuis. De overige hulpmiddelen krijg je in eerste instantie ook via het ziekenhuis, maar moet je daarna zelf bijbestellen. Dat doe je via Bosman. Je bent zelf verantwoordelijk voor het beheer van deze hulpmiddelen. Controleer dus regelmatig of je over voldoende materiaal beschikt. Als je gebruikmaakt van thuiszorg, kun je ook afspreken dat de thuiszorg je bestellingen verzorgt.
Welke hulpmiddelen heb je nodig?
Naast de pomp heb je de volgende hulpmiddelen nodig:
- opvangbekers om het vocht op te vangen
- wondbedekkers (speciaal foamverband)
- slangen voor het afvoeren van vocht
Ook als je het verband in het ziekenhuis laat verwisselen, moet je meestal zelf deze materialen meenemen. Voldoende voorraad is dus handig! Zorg ervoor dat je altijd minstens 1 pakket op voorraad houdt.