Van gewoonte naar grip - tips voor insulinepompgebruikers

 

Als je jarenlang een insulinepomp gebruikt, val je makkelijk terug in bepaalde routines. Dat is uiteraard begrijpelijk, maar het is raadzaam om bepaalde handelingen af en toe te blijven oefenen.

Zo was er laatst een dame op mijn spreekuur, ze had haar huidige pomp al 4 jaar en een gesprek gehad om een nieuwe pomp uit te zoeken voor de komende 4 jaar. Haar “oude” pomp had het begeven kort voordat ze op de poli moest zijn. Al snel bleek dat zij niet meer wist hoe ze haar basaalstanden moest invoeren. Toen we samen de basaalstanden controleerden, bleek de totale dagdosering ingevoerd tussen 00.00 en 01.00 uur! Gelukkig had ik haar standen in het dossier staan van haar laatste bezoek en bijzonder genoeg had zij geen fysieke klachten. Samen hebben we alsnog de basaalstanden in haar pomp ingevoerd, zodat ze tot de overstap naar de nieuwe pomp toch met de juiste insulinetoediening naar huis kon.

Dit is één van de vele voorbeelden waar je tegenaan kunt lopen bij het gebruik van een insulinepomp. Hieronder daarom een aantal belangrijke tips:
 

 

Uitdaging

Daag jezelf uit om af en toe de basaalstanden in te voeren, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tweede profiel. Stel ook eens een ander profiel in, en voeg daarna bijvoorbeeld een tijdsblok toe.

 

Schrijf het op

Het is heel belangrijk om de basaalstanden op papier te hebben. Of anno 2018, in een notitie op uw mobiele telefoon. Dit is overigens ook voor de instellingen van uw boluscalculator of Wizard erg praktisch.

 

Batterijdopjes wisselen

Veel pompen zijn deels waterdicht voor 1 tot 24 uur. Om dit te garanderen is het van belang om regelmatig de batterijdopjes te vervangen.  Hoe dit werkt kun je terugvinden in de handleiding van de pomp.

 

Wissel je infusieset ruim voor het slapen

Regelmatig zie ik dat mensen hun infusiesetjes vlak voor het slapen wisselen. Hoeveel routine je ook hebt met het inbrengen van de naaldjes, er zijn risico’s aan verbonden. Een naaldje kan toch verkeerd zitten, waardoor de toediening van insuline verstoord is. Niets is zo vervelend om in de ochtend op te staan met een flinke ontregeling van je glucosewaarden. Extreme hyperglykemie tot ketoacidose komen echt in de praktijk nog voor! Het advies van de diabetesverpleegkundige is altijd te wisselen ruim voor het slapen, opdat er na 2 uur nog een controlemoment is ofwel een bloedglucosewaarde gemeten is. Kan het echt niet anders en moet je toch voor het slapen wisselen, adviseer ik om een wekker te zetten na 2 tot 3 uur.

 

Teflon-naaldjes koelen

Bijna iedereen van de pompgebruikers gebruikt flexibele teflon-naaldjes. Ik hoor nogal eens dat naaldjes achteraf geknikt zijn onderhuids, dit heeft natuurlijk gevolgen voor je glucosewaarden.
Ik adviseer in deze situatie om vooraf het infusiesysteem even in de koelkast te leggen. Hierdoor wordt het teflon stugger en makkelijker in te brengen. Het vermindert de kans op knikken van het teflon. Denk maar aan de tuinslang… ligt deze in de zon dan is deze heel soepel, haal je de tuinslag uit een koele of koude schuur is deze veel stugger.

 

Pleisters die loslaten… zo irritant…
Dit jaar hadden we een extreme zomer. Hoge temperaturen waardoor we allemaal wat sneller transpireren. Veel mensen klagen dan dat pleisters sneller loslaten. In de praktijk blijken mensen hun infusienaaldje soms ook op minder geschikte momenten te plaatsen. Een pleister heeft tijd nodig om goed te hechten. Als je kort voor of na het douchen de pleister wilt plakken zal deze minder goed hechten. Dit geldt ook voor fysieke inspanning (transpireren). Als de huid goed droog is bij het plaatsen van de pleister zal deze veel beter blijven zitten.

Eventueel kun je ook Skin Tac wipe gebruiken: kleine disposable doekjes die je gebruikt voordat je de pleister op je huid plakt. De ervaringen zijn heel positief. Pleisters blijven echt veel beter zitten in zomerse omstandigheden en worden ook gebruikt door mensen die veel sporten.

Geef uw reactie

Image CAPTCHA
Vul de karakters in die weergegeven worden in het plaatje.