Oorzaken van diabetes type 2

Diabetes type 2 kan allerlei oorzaken hebben. Het kan ontstaan door erfelijke aanleg. Maar ook stress, overmatig alcoholgebruik, overgewicht, ongezonde voeding en te weinig beweging kunnen deze vorm van diabetes veroorzaken. Je leefstijl en eetgewoonten zijn dus van invloed op het ontstaan van diabetes type 2.

Heb je diabetes type 2, dan wordt je lichaam ongevoelig voor insuline. Op den duur wordt er ook minder insuline aangemaakt. Diabetes type 2 ontstaat vaak na het dertigste levensjaar, maar er zijn ook kinderen en adolescenten die het krijgen.  
 

Symptomen van diabetes type 2

Diabetes type 2 ontstaat vaak geleidelijk. In het begin heb je wat vage, algemene klachten: je bent moe en futloos, je hebt last van je ogen, infecties die steeds terugkomen of wondjes die moeilijk genezen. Andere signalen zijn hetzelfde als bij diabetes type 1: je hebt dan veel dorst, drinkt veel en moet ook vaak plassen.

Sommige mensen hebben nauwelijks klachten. Je kunt dus jaren rondlopen met diabetes type 2 zonder dat je het weet. 
 

Wie loopt meer risico op diabetes type 2?

De kans op het krijgen van diabetes type 2 neemt toe naarmate je ouder wordt. Ook je afkomst kan het risico verhogen: heb je een Turkse, Marokkaanse of Surinaams/Antilliaanse achtergrond, dan is de kans iets groter dat je type 2 krijgt. 
 

Prediabetes

Diabetes type 2 of ouderdomsdiabetes ontstaat geleidelijk. Je lichaam reageert steeds minder goed op insuline. Je bloedglucosewaarden zijn dan iets verhoogd, dit noemen we prediabetes. Vaak wordt diabetes type 2 pas ontdekt als je klachten of complicaties krijgt. Maar juist in die fase van prediabetes is het nog goed mogelijk om in te grijpen. Door gezonder te gaan leven kunnen de glucosewaarden weer normaal worden. 
 

Behandelen van diabetes type 2

Diabetes type 2 wordt op allerlei manieren behandeld. Welke behandeling voor jou het beste is, hangt af van je insulinetekort en de werking van je alvleesklier. Je behandelaar kan je een dieet, medicijnen of insuline voorschrijven. Een gezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat je minder medicijnen of insuline nodig hebt. Soms is insuline zelfs helemaal niet meer nodig. 

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.