Symptomen van diabetes type 1

Bij diabetes type 1 ontstaan de klachten vaak in korte tijd. Veel dorst, veel drinken en veel plassen zijn belangrijke signalen die echt bij diabetes type 1 passen. Daarnaast kun je afvallen zonder dat daar een reden voor is, heel moe of beroerd zijn of wazig zien. Heb je deze klachten, dan kan de huisarts met een vingerprik checken of het diabetes type 1 zou kunnen zijn.    
 

Oorzaken van diabetes type 1

Bij diabetes type 1 speelt erfelijke aanleg een hele kleine rol. Heeft iemand in de familie het? Dan is de kans iets groter dat je het krijgt. Heb je bepaalde risicogenen, dan wordt de kans wel groter. 

Waardoor diabetes type 1 ontstaat, is niet duidelijk. Onderzoekers kijken nu naar de rol van gluten en van koemelk in flesvoeding. Ook zou het kunnen zijn dat een virusinfectie de aandoening triggert. Maar hoe het precies zit, is nog niet duidelijk. Leefstijl heeft, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, géén invloed op het ontstaan van diabetes type 1. Je krijgt het dus niet van veel snoepen of door overgewicht. 
 

Behandelen van diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. Maar zonder insuline kunnen we niet leven. Daarom moet iemand met diabetes type 1 elke dag zelf insuline toedienen. Dat kan via injecties met een insulinepen, of via een insulinepomp die je op je lichaam draagt. Het is belangrijk om je bloedglucose goed in de gaten te houden: die mag niet te hoog of te laag worden. Je bloedglucose meet je met een glucosemeter en een vingerprik, of met een glucosesensor
 

Een gezonde leefstijl bij diabetes

Ook al heeft je leefstijl geen invloed op het ontstaan van diabetes type 1, een gezonde leefstijl is wél belangrijk om je diabetes onder controle te houden. Zorg er dus voor dat je gezond en regelmatig eet, voldoende sport en op een goed gewicht blijft. Dat maakt het leven met diabetes type 1 zeker makkelijker! 

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.