Wat is diabetes type 1?
Ongeveer 10% van alle mensen met diabetes heeft diabetes type 1, een chronische aandoening waarbij de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. Vaak ontstaat diabetes type 1 voor het dertigste levensjaar, maar je kunt het ook op elke leeftijd krijgen. Heb je diabetes type 1, dan moet je elke dag zelf insuline toedienen.
Een snelle diagnose is bij diabetes type 1 is van groot belang. Zo kan de behandeling op tijd beginnen en kunnen ernstige complicaties worden voorkomen.

Symptomen van diabetes type 1
Diabetes type 1 symptomen ontstaan vaak in korte tijd en zijn meestal duidelijk te herkennen. Veel dorst, veel drinken en veel plassen zijn belangrijke signalen die echt bij diabetes type 1 passen. Daarnaast kun je onverklaarbaar gewicht verliezen, je heel moe of beroerd voelen of wazig zien. Heb je deze klachten? De huisarts kan met een vingerprik checken of het diabetes type 1 zou kunnen zijn.
Andere symptomen van diabetes type 1 zijn:
- Een droge mond
- Herhaaldelijke infecties en een zoete geur van de adem
Het is belangrijk om deze signalen niet te negeren, aangezien de ziekte snel kan verergeren zonder de juiste behandeling.
Oorzaken van diabetes type 1
De vraag “hoe ontstaat diabetes type 1?” is een van de meest gestelde vragen bij deze ziekte. Bij diabetes type 1 speelt erfelijke aanleg een hele kleine rol. Heeft iemand in de familie het? Dan is de kans iets groter dat je het krijgt. Heb je bepaalde risico-genen, dan wordt de kans wel groter.
De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet volledig duidelijk. Onderzoekers kijken nu naar de rol van gluten en van koemelk in flesvoeding. Ook zou het kunnen zijn dat een virusinfectie de aandoening triggert. Maar hoe het precies zit, is nog niet duidelijk. Leefstijl heeft, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, géén invloed op het ontstaan van type 1 diabetes. Je krijgt het dus niet van veel snoepen of door overgewicht.
Behandelen van diabetes type 1
Bij diabetes type 1, of suikerziekte type 1, maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. Zonder insuline kunnen we niet leven. Daarom moet iemand met type 1 diabetes elke dag zelf insuline toedienen. Dat kan via injecties met een insulinepen, of via een insulinepomp die je op je lichaam draagt. Het is belangrijk om je bloedglucose goed in de gaten te houden: die mag niet te hoog of te laag worden. Je bloedglucose meet je met een glucosemeter en een vingerprik, of met een glucosesensor.
Naast insulinetherapie kan het bijhouden van een voedingsdagboek en regelmatige controles bij de diabetesverpleegkundige helpen om de ziekte beter onder controle te houden. Een goede behandeling is belangrijk om complicaties op de lange termijn te voorkomen.
Een gezonde leefstijl bij diabetes
Ook al heeft je leefstijl geen invloed op het ontstaan van diabetes type 1, een gezonde leefstijl is wél belangrijk om je diabetes onder controle te houden. Door gezond en regelmatig te eten, voldoende te bewegen en op gezond gewicht te blijven, kun je schommelingen in je bloedglucose verminderen. Daarnaast verkleint een gezonde leefstijl het risico op complicaties, zoals hart- en vaatziekten.
In het kort
Het omgaan met diabetes type 1 vraagt om dagelijkse aandacht en zorg. Met de juiste kennis en ondersteuning is het mogelijk om een gezond en volwaardig leven te leiden. Het is belangrijk om de symptomen van diabetes type 1 te herkennen, de oorzaken te begrijpen en weten welke behandelmethoden er zijn. Verder is een gezonde leefstijl essentieel om diabetes beter onder controle te houden en de kans op complicaties te verkleinen.
Heb je vragen of behoefte aan advies? Bosman, jouw DiabetesExpert, staat altijd voor je klaar om je te ondersteunen bij je diabetes. Met onze expertise willen we je voorzien van informatie over diabetestechnologie en wat dat voor je kan betekenen om het maximale uit je leven te halen, ondanks de uitdagingen van diabetes type 1.