Wat is Hybrid Closed Loop en welke systemen zijn er?
Minder bezig zijn met je diabetes en tóch betere glucosewaarden: dat is waar Hybrid Closed Loop voor kan zorgen. Maar hoe werkt zo’n slim systeem nu precies?
Wat is Hybrid Closed Loop?
Hybrid Closed Loop systemen bestaan uit drie onderdelen: een insulinepomp, een glucosesensor en een algoritme, een wiskundige formule die de toediening van insuline steeds opnieuw berekent. Deze drie onderdelen kunnen rechtstreeks met elkaar communiceren. De sensor meet elke paar minuten hoe hoog je glucosewaarde is, het algoritme berekent hoeveel insuline je op dat moment nodig hebt om te stijgen of te dalen en geeft dat door aan de insulinepomp. Die geeft vervolgens precies de juiste dosis af. Geen dag is namelijk hetzelfde, en dus is de insulinebehoefte ook elke dag anders. Het systeem vermindert of stopt de toediening van insuline als je te laag dreigt te komen, en geeft een extra bolus als je te veel stijgt. Door deze slimme samenwerking kan een Hybrid Closed Loop systeem zorgen voor stabielere waarden en hypo’s en hypers voorkomen, zonder dat je er zelf veel voor hoeft te doen. Verder helpt het systeem je automatisch om jouw glucosewaarden zo veel mogelijk binnen de streefwaarden van 3,9 en 10 mmol/l te houden, ook wel Time in Range genoemd (TIR).
Waarom heet het Hybrid?
Hybrid Closed Loop heet zo omdat de cirkel nog niet volledig gesloten is: je moet zelf nog wat dingen doen. De hoeveelheid koolhydraten invoeren bijvoorbeeld, of aangeven dat je gaat sporten. Maar je hoeft al veel minder te meten, rekenen en in de gaten te houden dan bij een traditionele insulinepomp. Bij de toekomstige Closed Loop systemen zal er steeds meer geautomatiseerd worden, waardoor je steeds minder hoeft te doen. Het systeem regelt de toediening van insuline dan helemaal zelf.
Wat zijn de voordelen?
Hybrid Closed Loop maakt het makkelijker om je glucosewaarden binnen de streefwaarde (Time in Range) te houden. Je ziet ook minder schommelingen en je hebt veel minder kans op hypo’s en hypers. Dit verkleint op lange termijn ook de kans op complicaties. Veel mensen die dit systeem al mogen gebruiken, ervaren dat ze minder bezig hoeven zijn met hun diabetes. Ook slapen ze beter: ze hoeven ’s nachts niet meer wakker te worden om te meten, te eten of te corrigeren. Dat levert niet alleen meer energie op, maar ook meer kwaliteit van leven.
Zijn er ook nadelen?
Wil je een Hybrid Closed Loop systeem gebruiken, dan moet je 24/7 een pomp en een sensor dragen. Het kost tijd om de techniek te leren kennen en ermee om te gaan. Omdat het systeem zelf denkt, moet je soms ‘op je handen zitten’: je moet het algoritme de tijd geven om een stijging of daling zelf op te lossen. Je moet dus afwachten en vertrouwen op het systeem. Voor een Hybrid Closed Loop is Continue Glucose Monitoring (CGM) nodig. Niet iedereen komt in aanmerking voor vergoeding hiervan.